Kemi

densitet, stofmængdekoncentration

01. november 2017 af lee charlie (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej,

Jeg har denne opgave som jeg ikke kan løse - håber nogen vil hjælpe!


Opgave 10
Koncentreret saltsyre indeholder 36 masse% hydrogenchlorid (resten er vand).
Densiteten af koncentreret saltsyre er 1,18g/mL.
a) Beregn massen af 1 liter koncentreret saltsyre:

Det er denne formel jeg skal bruge -p=m/V men hvordan finder jeg massen? det er jo ikke det samme som masse%?
Og jeg m ågu ud fra at Volumen er 1 L ( skal de omregnes til mL?)


b) Beregn nu massen af HCl i 1 liter koncentreret saltsyre:
Skal jeg ikke bruge nogle resultater fra opg a for at løse denne?


Den formelle stofmængdekoncentration af HCl, c(HCl), er 11,65M. 
Beregn følgende: 


c) 1 mL af den koncentrerede saltsyre fortyndes med vand til 100mL. Hvad er den formelle koncentration af HCl efter fortynding?
Igen - hvordan udregner jeg den formelle stofmængdekoncentration?


d) HCl er jo en stærk syre, dvs. den reagerer fuldstændigt med vand (se opgave 2a). 
Hvad er de aktuelle koncentrationer af HCl, H3O+ og Cl- i den fortyndede opløsning?
(Husk kantet parentes betyder ”aktuel koncentration af”.)
[HCl] =
[H3O+] =
[Cl-] =
 


Brugbart svar (2)

Svar #1
01. november 2017 af Heptan

a)

Ja, brug formlen ρ = m/V eller omskrevet m = ρV = 1,18 g/mL · 1000 mL = 1180 g

b)

m(HCl) = 1180 g · 36% = ...

c)

Opløsningen er fortyndet fra 1 mL til 100 mL, dvs. den er fortyndet 100 gange. Koncentrationen er dermed blevet 100 gange mindre.

c = 11,65 M · 1/100 = 0,1165 M

d)

Saltsyre er en stærk syre, så den dissocierer ("går i stykker") fuldstændigt, så [HCl] = 0.

[H3O+] = 0,1165 M

[Cl-] = 0,1165 M


Svar #2
02. november 2017 af lee charlie (Slettet)

Hej Heptan, 

Tusind tak for dit svar. 

Selvom det kan være farligt bare at få resultaterne, har det faktisk hjulpet mig til en forståelse for mængdeberegningerne!


Skriv et svar til: densitet, stofmængdekoncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.