Matematik

Hjælp til matematik

03. december 2017 af kgsklo - Niveau: Universitet/Videregående

Hej
Jeg sidder og skal til at lave følgende opgaver. Jeg vil lige høre hvordan jeg kan vise, at 2.1 (a) er lineær? 
Kan nogen også hjælpe mig med, hvordan man skal tackle opgace c? 

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2017 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. december 2017 af peter lind

a) Find matricen A som der står i opgaven. Første søjle er dem med x1 erne.

c)  Find to lineært uafhængige vektorer som er billede ved afbildningen. Det skal så være en linearkombination af disse to vektorer


Svar #3
03. december 2017 af kgsklo

#2
a) Skal jeg bare opstille totalmatricen uden at knytte nogle ord på? 
c) Forstår ikke helt hvad du mener her.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. december 2017 af LandyA (Slettet)

HCØ Matematik? 

Jeg har bare oplyst A, men på reddit fik jeg følgende svar; https://www.reddit.com/r/HomeworkHelp/comments/7h8scz/math_university_linear_algebra/


Svar #5
03. december 2017 af kgsklo

Jeg stod nemlig i samme bås som dig, nemlig det med, at det føltes for let ved bare at angive A (totalmatricen). 
Jeg spekulerede på, om jeg skulle vise L1 og L2, men det gør jeg ikke. Jeg tænker, at der i opgaven står, hvordan vi skal vise den er lineær; nemlig ved at finde matricen A. Så ja, det er en let opgave (tænker jeg). 

Hvad gør du så i opgave c, fordi der forstår jeg ikke engang spørgsmålet?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. december 2017 af peter lind

c) Af b) fremgår det at den ikke er bijektiv, så billedrummet har højst dimensionen 2. Det fremgår også at de 2 første søjler er lineært uafhængige, så billerummet er mindst 2. Konklusion billerummet har dimensionen 2. Sådan et billedrum kan skrives som en linearkombination af 2 vektorer, så hvis man har fundet sådanne to vektorer er billedrummet præcist defineret


Svar #7
03. december 2017 af kgsklo

Svarer billedrummet til rangen? 
Jeg forstår ikke dine sidste to linjer. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. december 2017 af peter lind

Billedrummets antal af dimensioner er lig med rangen


Svar #9
03. december 2017 af kgsklo

Jeg forstår stadig ikke, hvad det er, jeg skal i opgaven... Ja enten må jeg virkelig til at tage mig sammen, eller er der en god grund til, at jeg ikke på nuværende tidspunkt helt kan se, alle de sammehænge, som jeg føler din hjælp kræver, man bør se. 
Men tusinde tak for hjælpen! 


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. december 2017 af Therk

Du bliver ikke bedt om at bevise hvorfor at en transformation f med en matrice A på formen f(x) = Ax er lineær. Du bliver bedt om at vise at den givne transformation er lineær. Benyt det givne faktum; dvs. bestem A.

Hvis du ikke er overbevist om at det er nok at angive hvad A er i a), så prøv at tænk over følgende spørgsmål:
- Hvad betyder linearitet?
- Hvad er en transformation?

Du behøver ikke nødvendigvis at komme frem til noget svar (lige nu) - det kan være godt at undre sig.


Svar #11
03. december 2017 af kgsklo

Det vil jeg prøve på at gøre. 
Kan du samtidig prøve at hjælpe mig med c'eren? Det kan være, at din måde at forklare det på, er nemmere at forstå.
Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. december 2017 af fosfor (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. december 2017 af LandyA (Slettet)

Paraly, er du nogensinde nået videre med c?


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. december 2017 af LandyA (Slettet)

Paraply*

Hvad jeg nu har gjort er at skrive en lineærkombination hvor jeg fik t1*(1  0  -2)+t2*(0  1  -1). 


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. december 2017 af fosfor (Slettet)

c) b tilhører billedet hvis og kun hvis
             3b1 - b2 + b3 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. december 2017 af LandyA (Slettet)

Og hvordan kan det så være?


Brugbart svar (0)

Svar #17
04. december 2017 af fosfor (Slettet)

Billedet udspændes af søjlerne i afbildningsmatricen:
\left( \begin{array}{ccc} 1 & -2 & 0 \\ 3 & -5 & -1 \\ 0 & 1 & -1 \\ \end{array} \right)

Anvend søjleoperationer indtil matricen er en nedre trekantsmatrix:
\to\quad\quad\quad\left( \begin{array}{ccc} 1 & 0 & 0 \\ 3 & 1 & -1 \\ 0 & 1 & -1 \\ \end{array} \right)\quad\quad\quad\to\quad\quad\quad\left( \begin{array}{ccc} 1 & 0 & 0 \\ 3 & 1 & 0 \\ 0 & 1 & 0 \\ \end{array} \right)

Dvs. billede udspændes af (1,3,0) og (0,1,1). Sæt disse sammen i en matrix R.
Erstat 0-søjlerne med vektorer, der både er lineært uafhængige af R's søjler samt indbyrdes, og saml dem i en matrix v (pga. alle 0'erne i en nedre trekantsmatrix er det trivielt at lave sådanne lineært uafhængige vektorer) 
R=\left( \begin{array}{cc} 1 & 0 \\ 3 & 1 \\ 0 & 1 \\ \end{array} \right) \quad\quad\quad\quad v=\left( \begin{array}{c} 1 \\ 0 \\ 1 \\ \end{array} \right)

v ligger klart ikke i billederummet, men vi skal have den til at stå ortogonalt på. Projicer derfor v's søjler ned i spannet af R's søjler, og træk resultatet fra v-søjlerne selv:
v_{justeret}=v-R(R^T R)^{-1} R^Tv = \left( \begin{array}{c} \frac{12}{11} \\ -\frac{4}{11} \\ \frac{4}{11} \\ \end{array} \right)

En skalering af denne giver (3, -1, 1)

b ligger i billedrummet hvis og kun hvis b prikket med hver af søjlerne i vjusteret giver 0


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. december 2017 af fosfor (Slettet)

Allerede efter søjleoperationerne kan du bare sige der skal gælde for passende t1 og t2
    -     t* (1  0  -2) + t* (0  1  -1) = b

Men da t'erne er ubestemte er det nærmere en parametrisering af billederummet end en betingelse for at tilhører billede rummet.

Ligeledes kunne du alene ud fra afbildningsmatricen sige at der skal gælde
   -     (1, 3, 0) t1 + (-2, -5, 1) t2 + (0, -1, -1) t3 = b

Hvis eneste forskel fra ovenstående er, at det nu er en overparametrisering.


Svar #19
04. december 2017 af kgsklo

#13 - yes. Mit svar er #15. 
 


Skriv et svar til: Hjælp til matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.