Fysik

Blandede forbindelse- Samlet modstand

28. december 2017 af KikiTheGamer (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Har en opgave med blandet forbindelser, men synes den er lidt grum. (Opgaven er vedhæftet som billede)Jeg synes det er forvirrende at modstande både er parallelt både vandret og lodret. Hvis der f.eks. kun var modstande vandret ville jeg sagtens se hvordan modstande kunne blive lagt sammen f.eks. R2+R7 = R27. Vil bare høre og der er nogen bud på fremgangsmetoden.

Vedhæftet fil: IMG_20171228_124519_01.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. december 2017 af Soeffi

Vedhæftet fil:1800099.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. december 2017 af MatHFlærer

https://elbogen.dk/jaevnstroem/

http://www.axencrone.net/el-mappen/2/SPKforbindelse/Kombineredeforbindelse.htm

Disse vil formentlig kunne hjælpe dig.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. december 2017 af MatHFlærer

R_1+R_2+R_7=(2.5^{-1}+2.5^{-1}+2.5^{-1})^{-1}=0.8333

R_3+R_4+R_5+R_6=2.5+2.5+2.5+2.5=10

\Sigma R=R_{total}=10.8333

Nu jeg ikke ellærer, eller fysiklærer, men jeg har en idé om, at du udregner summen af modstandene ved at lægge alle serieforbindelserne sammen samt lægge parallelforbindelserne sammen og slutte af med at lægge det hele sammen.


Svar #4
28. december 2017 af KikiTheGamer (Slettet)

Jeg er ret sikker på at man skal lave nogen af de parallele forbindelser om til serie for at regne RTOTAL ud, men tak for svaret.


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. december 2017 af MatHFlærer

Du har sikkert ret. Jeg har set en video, og han forklarer det meget godt. Prøv at se den: https://www.youtube.com/watch?v=_l6HyIU_8j4

Prøv også at læg dit svar op, måske får vi det samme.


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. december 2017 af MatHFlærer

Jeg tror faktisk #3 er forkert. 


Svar #7
28. december 2017 af KikiTheGamer (Slettet)

Får det til 1,053 ohm ...Har prøvet at illustrere min fremgangsmetode på vedhæftet fil (håber det kan læses;))


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. december 2017 af ringstedLC

#6

Jeg tror faktisk #3 er forkert. 

Det er den.

Start med R4 og R6 i serie. Den serie er i parallel med R7.

R4, 6, 7 er i serie med R3 og R4

Alt det er i parallel med R2 og R1.


Svar #9
28. december 2017 af KikiTheGamer (Slettet)

Det er vidst det rigtige jeg lige har gjort så :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. december 2017 af MatHFlærer

Ja, det var også det jeg kom frem til her

#8 tak for det, så blev jeg også klogere på ellære i dag :-)

Vedhæftet fil:Dok2.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #11
28. december 2017 af ringstedLC

Ja, du er ikke nem at hjælpe, for du har jo selv svaret og facit inden man er færdig.

Generelt: Hvis det ikke er til at overskue, så start længst væk fra målepunkterne. Man kunne også sige "inderst" i den samlede modstand og arbejd dig så udad. Derved får du det hele med.

Det kan også hjælpe at lave sin egen tegning. Komponenterne skal selvfølgelig hænge sammen på samme måde, men du har jo lov at flytte dem, så fx parallelkoblingerne er lodrette osv.


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. december 2017 af Soeffi

#0. Prøv evt. at omtegne kredsen.

Vedhæftet fil:Untitled.png

Brugbart svar (0)

Svar #13
29. december 2017 af hesch (Slettet)

#0: Nu niveauet er universitet/videregående, forventes det måske at du fjerner R1 og R2 et øjeblik.

Henne til venstre tilslutter du en spændingsforsyning, som du skruer op til 2,5V.

Du har nu to "vinduer" hvori du opstiller to maskeligninger (KVL). Med dem bestemmer du strømmen, som forsyningen skal afgive. Hertil adderes de 2A som ville løbe gennem R1 og R2. ( vi er henne i hovedregning nu ).

Herefter Ohms lov:  R = 2,5V / Itotal .

Med den løsning viser du lidt "spændvidde", som din underviser vil glæde sig over.


Svar #14
29. december 2017 af KikiTheGamer (Slettet)

Du får ikke oplyst hverken I eller U så det umuligt

Brugbart svar (0)

Svar #15
29. december 2017 af Eksperimentalfysikeren

#14 Nej, læs #13 en gang til. Du skal vælge en spændingsforskel. Den er i princippet vilkårlig, men det er nemmest at benytte 2,5V, fordi modstandsværdierne er 2,5Ω. Du beregner så den samlede strøm og slutter af med at finde modstanden. Hvis du vælger en anden spændingsforskel, vil du få en anden strøm, men ved den sidste division får du den samme modstandsværdi.


Brugbart svar (0)

Svar #16
29. december 2017 af Eksperimentalfysikeren

En anden metode, der udnytter, at alle modstandene er ens: Man regner med modstandsværdien 1 og slutter af med at gange resultatet med 2,5Ω.

R4 i serie med R6: R46 = R4 + R6 = 1+1=2.

R46 i parallel med R7: 1/R467  = 1/R46 + 1/R7 = 1/2 + 1/1 = 3/2, R467 = 2/3.

R467 i  serie med R3 og R5: R46735 = R467 + R3 + R5 = 2/3 + 1 + 1 = 8/3.

R46735 i parallel med R1 og R2: 1/R4673512 = 1/(8/3) + 1/1 + 1/1 = 3/8 +1+1 = 19/8, R4673512 = 8/19.

Dette ganges med 2,5Ω: Rres = R4673512 * 2,5Ω = 20/19Ω

Fordelen ved metoden er, at man kan regne modstanden ud i hovedet. For at gøre det, er det vigtigt, at man holder sig til rene brøker, f.eks 8/3 og ikke 2+2/3.

Der er benyttet: Rserie = Ra + Rb + Rc, 1/Rparallel = 1/Ra + 1/Rb + 1/Rc. Disse ligninger findes ved brug af Kirchhoffs love og Ohms lov.


Skriv et svar til: Blandede forbindelse- Samlet modstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.