Matematik

Kombinatorik og sandsynlighed

04. januar 2018 af Blithe - Niveau: 9. klasse

HJÆÆLP!

En gruppe elever vil teste deres kammeraters viden med et spørgeskema, der indeholder 7 spørgsmål. Til hvert spørgsmål er der 3 svarmuligheder, men kun ét er rigtigt.

Opgave: Hvad er sandsynligheden for syv rigtige svar, hvis du har svaret rigtigt på fire af spørgsmålene og svarer tilfældigt på de tre sidste?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. januar 2018 af SuneChr

4 rigtige svar kan placeres på K7,4 måder.
For hvert rigtigt svar er der samtidig 2 forkerte svar.
For 4 rigtige svar er der så 24 forkerte svar.
De øvrige 3 svarfelter på skemaet kan udfyldes på 33 måder.
Alt i alt kan skemaet udfyldes på
K7,4·24·3måder
Sandsynligheden for alle syv rigtige er da      1/ (K7,4·24·33)


Svar #2
04. januar 2018 af Blithe

Så 3^3 er det rigtige svar?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. januar 2018 af fosfor (Slettet)

At få de sidste 3 rigtig med tilfældighed svarer til 3 kast af en 3-sidet terning  (sider: rigtig, forkert1, forkert2).
Det kaldes også 3 udtrækninger blandt 3 mulige med tilbagelægning.
Antal mulige udtrækninger er 33
Antal gunstige udtræking = 1, da der kun er {rigtig,rigtig,rigtig} som gør du ender med 7 rigtige.

Sandsynlighed = antal gunstig / antal mulig = 1 / 33 = 0.037

#1 er ikke rigtig


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. januar 2018 af Soeffi

#0

Sandsynligheden er: 1·1·1·1·(1/3)·(1/3)·(1/3) = (1/3)3.


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. januar 2018 af SuneChr

# 1 annulleres.
Vi ved ikke, hvilke fire svar på de syv spørgsmål der er rigtige.
Derfor kan de fire rigtige svar placeres på K7,4 måder.
De resterende tre spørgsmål har hver to muligheder for et forkert svar.
Derfor kan skemaet udfyldes på i alt
K7,4·23    måder, hvoraf én af måderne indeholder de syv rigtige svar.
Sandsynligheden herfor er   1/ (K7,4·23


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. januar 2018 af Soeffi

#0 Prøv at omformulere spørgsmålet: Du har syv terninger og skal vælge tre af dem ud. Derefter skal du slå 3 fem'ere eller 3 seks'ere i et kast. 

Hvad er sandsynligheden for, at det lykkedes? Herunder: spiller valg af terninger nogen rolle?


Skriv et svar til: Kombinatorik og sandsynlighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.