Matematik

At finde den gennemsnitlige årlige procentvise ændring

10. januar 2018 af Hejmeddig9898 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg kan ikke løse denne opgave, og vil meget gerne have hjælp :i

Tabellen viser, hvordan kursen på en bestemt aktie er faldet fra 2004 til 2010.

År:     2004 // 2010
Kurs:  360 // 179 
a) Bestem den gennemsnitlige årlige procentvise ændring i kursen på aktien i denne
6-årsperiode.


Brugbart svar (2)

Svar #1
10. januar 2018 af mathon

             \small \small 179=360\cdot \left ( 1+r_{\aa r} \right )^6


Svar #2
10. januar 2018 af Hejmeddig9898 (Slettet)

Jeg får to resultater: -1,89 og -0,1099

Er det rigtigt? Hvis ja, hvilket resultat skal jeg bruge?


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. januar 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Kursen bliver reduceret med en bestemt faktor hvert år. Så vi leder efter et tal a, som når vi har ganget det med 360 6 gange, så får vi 179. Altså

179 = 360 * a6  <=>

a = 6√(179/360) = 0,89

Kursen bliver altså (gennemsnitligt) reduceret med en faktor 0,89 hvert år. Med andre ord er den årlige ændring -11%.


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar 2018 af mathon

             \small \small 179=360\cdot \left ( 1+r_{\aa r} \right )^6

             \small \left (\tfrac{179}{360} \right )^{\frac{1}{6}}=1+r

             \small p\cdot 10^{-2}=\left (\tfrac{179}{360} \right )^{\frac{1}{6}}-1=-0{.}1099

             \small p=-0{.}1099\cdot 10^2=-10{.}99\approx -11\%

\small \textup{Kursen bliver gennemsnitligt reduceret med 11}\%\text{ hvert \aa r. }


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. januar 2018 af mathon

\small \textup{Hvilket er to forskellige notationer for det samme. }


Svar #6
10. januar 2018 af Hejmeddig9898 (Slettet)

Mange tak for hjælpen :D


Skriv et svar til: At finde den gennemsnitlige årlige procentvise ændring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.