Matematik

reducere

14. januar 2018 af Mie12345678 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

hej hvordan vil I reducere det her: 

(-1-t)*(4-t)*(-t)+3*(-1-t)? 


Svar #1
14. januar 2018 af Mie12345678 (Slettet)

kan man godt bruge nulreglen til at løse denne her ligning: 

-t^3-3t^2+t-3=0


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. januar 2018 af Stats

(-1 - t)·(4 - t)·(-t) + 3·(-1 - t)

= (1 + t)·(4 - t)·t - 3·(1 + t)

= (1 + t)·[(4 - t)·t - 3]

= (1 + t)(4t - t2 - 3)

Det sidste udtryk udregnes ved

4t - t2 - 3

t = [-4 ± √4]/ -2 = (-4±2)/-2

Derfor  t = 3 eller t = 1

4t - t2 - 3 = -1·(t - 3)(t - 1) = (3 - t)(t - 1)

Sættes dette sammen med forrige har vi

(1 + t)(3 - t)(t - 1)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #3
14. januar 2018 af Mie12345678 (Slettet)

Hvor går -3*(1+t) hen?

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2018 af Anders521

Leddet -3*(1+t) er skrevet om med henblik på faktorisering.


Svar #5
14. januar 2018 af Mie12345678 (Slettet)

-t^3-3t^2+t-3=0 kan man godt løse den ved hjælp af nulreglen?

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. januar 2018 af Anders521

Det er ikke indlysende hvordan nulreglen bruges uden en rod er givet i forvejen. Jeg har nu ikke prøvet denne metode, men du kan løse den vha. Cardanos formel.


Svar #7
15. januar 2018 af Mie12345678 (Slettet)

hvordan omskriver man: 

-t^3+9t^2-15t+7 til -(t-1)^2*(t-7)


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. januar 2018 af Stats

#7

(-1 - t)·(4 - t)·(-t) + 3·(-1 - t)                    =   -1·(1 + t)·(4 - t)·(-1)·(t) + 3·(-1)·(1 + t)

= (1 + t)·(4 - t)·t - 3·(1 + t)                      = (1 + t)·(4 - t)·t - 3·(1 + t) som faktoriseres ud

= (1 + t)·[(4 - t)·t - 3]

= (1 + t)(4t - t2 - 3)                                  Her anvender vi nulreglen: (1 + t) = 0 eller (4t - t2 - 3) = 0

Vi regner rødderne ud for (4t - t2 - 3) = 0

4t - t2 - 3

t = [-4 ± √4]/ -2 = (-4±2)/-2

Derfor  t = 3 eller t = 1                               (disse to er de eneste rødder for (4t - t2 - 3) = 0)

4t - t2 - 3 = -1·(t - 3)(t - 1) = (3 - t)(t - 1)                 ax2 + bx + c     ⇔    a(x - r1)(x - r2), hvor r1,r2 er rødder

Sættes dette sammen med forrige har vi

(1 + t)(3 - t)(t - 1)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: reducere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.