Kemi

Kemi - hjemmeforsøg

14. februar 2018 af cabc (Slettet) - Niveau: C-niveau

Min opgave lyder på at jeg skal afveje 20g vand, 20 g sukker (saccarose) og 20g salt (natriumchlorid). og dokumentere med billede - det er selvfølgelig gjort.

Herefter skal jeg besvarer følgende spørgsmål:

1. Hvorfor er der i den kemiske verden ikke tale om lige meget stof er hver salgs?

Her er min tanke at det er fordi stoffernes molare masse er forskellig.

2. Find de kemiske formler for de 3 stoffer.

(Har jeg selvfølgelig skrevet)

3. Bestem stoffernes molare masse vha. periodesystremet - husk forklaring

Her kommer jeg så i problemer, jeg er godt klar over at det har noget med tallene oppe i hjørnet af de forskellige grundstoffer, men jeg kan simpelthen ikke forstå måden det bliver regnet ud på (Har store problemer med matematik)

4. Og sidst, hvor meget stof af hver slags skal man afveje (masse) for at der er lige meget af hver slags stof (f.eks. 1 mol).

Så er der mon en venlig sjæl, som kan forklarer mig det på en så pædagogisk og udpenslet og simpel måde som overhovedet muligt :) ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2018 af AngelOneOne

Hej,

1 - Ja

3 - Det periodiske system indeholder en masse oplysninger, alt efter hvilket et du bruger. Dette, har også en forklaring på, hvad de forskellige værdier der er vist i dette system er for noget: http://www.okolariet.dk/media/323007/periodisk-system_molybdaen-42-rettet.png

Bår du skal finde stoffernes molare masser på baggrund af det periodiske system, så finder du atommasserne for de enkelte indholdsstoffer og lægger dem sammen. Husk at lægge atommasserne sammen flere gange, hvis der er mere end en gang af et grundstof i forbindelsen:

NaCl:
Na atomvægt: 22,989770
Cl atomvægt: 35,453
NaCl molvægt: 22,989770 + 35,453 = 58,442770 ≈ 58,44 g/mol

H2O:
H atomvægt: 1,00794
O atomvægt: 15,9994
H2O molvægt: 1,00794 + 1,00794 (der er 2 H-atomer) + 15,9994 = 18,01528 ≈ 18,02

Prøv så selv med saccharose som har formlen C12H22O11 og husk der er mere end et af hvert grundstof i molekylet saccharose.

4 - I opgave nr. 3, beregnede du forbindelsernes molare masser. En molarmasse betyder faktisk bare, hvor meget en mol af den givne forbindelse vejer. For at få, f.eks. 1 mol af hver, skal du afveje 18,02 g vand, 58,44 g NaCl og massen i gram, af hvad du har beregnet den  molære masse af saccharosen til i opgave 3.

Håber det hjælper dig på vej.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
14. februar 2018 af cabc (Slettet)

Okay så, tusind tak for svar! Men er jeg så helt på afveje her?

C atomvægt: 12,0107 skal ganges med 12 så 144,1284

H atomvægt: 1,00794 skal så ganges med 22 så 22,17468

O atomvægt: 15,9994 skal ganges med 11 så 175,9934

Så C12H22O11 molvægt: 144,1284 + 22,17468 + 175,9934 = 342,29648 -> 342,30 ?


Svar #3
14. februar 2018 af cabc (Slettet)

Na jo og iøvrigt hvorfor er sukker/saccarose ikk C6H12O6, men C12H22O11?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. februar 2018 af AngelOneOne

Hej,

#2 - Ja

#3 - Saccharose (eller sucrose som det også kaldes), er det der kaldes en disakkerid. Altså et kulhydrat der er sammensat af to kulhydrater (i dette tilfælde en glucose og en fructose):

Derfor har den formlen C12H22O11.

Glucose f.eks., består kun af en monosakkarid (overraskende nok glucose):

Og har formlen C6H12O6

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #5
15. februar 2018 af cabc (Slettet)

Aaarh okay på den måde. 

Tusind tak for hjælpen! Det gav rent faktisk mening!


Skriv et svar til: Kemi - hjemmeforsøg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.