Kemi

Hjælp til blodets puffersystem

21. februar 2018 af Katr5748 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er kulsyre (H2CO3) optimal til at fastholde blodets pH-værdi i det fysiologiske område?

Mange tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2018 af mathon

I Henderson-Hasselbalch ligningen er protondonorkomponenten koncentrationssummen af opløst CO2 og og H2CO3 og pH er
givet ved:
                            \small pH=pK_a+\log\left ( \frac{\left [ HCO_3^-\, _{\textit{(aq)}} \right ]}{\left [ CO_2\, _{\textit{(aq)}} +H_2CO_3\, _{\textit{(aq)}}\right ]} \right )

hvor blodværdierne er \small pH=7{.}4 \textup{ og }pK_a=6{.}35

                            \small 7{.}4-6{.}35\approx 1=\log\left ( \frac{\left [ HCO_3^-\, _{\textit{(aq)}} \right ]}{\left [ CO_2\, _{\textit{(aq)}} +H_2CO_3\, _{\textit{(aq)}}\right ]} \right )

Syrekomponenten (protondonoren) forekommer umiddelbart at være i så lav koncentration, at en lille tilførsel af base vil ændre pH drastisk. Hvad der modvirker dette er reservoiret af opløst CO2.
Kuldioxiden fornys konstant grundet metabolske processer, så kulsyrereservoiret CO2 + H2CO3 modstår formindskelse, hvorfor H2CO3 / HCO3- systemet virker som en effektiv puffer i blodet.


Skriv et svar til: Hjælp til blodets puffersystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.