Matematik

Bestem tallet t, så de bliver ortogonale

22. februar 2018 af Mitnavne (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogle der ved hvordan man bestemmer tallet t, så de bliver ortogonale. 
Jeg ved godt at a \cdot b = 0
Men jeg ved ikke helt hvordan jeg skal regne det ud?
Se vedhæftet fil. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2018 af Mathias7878

For at \small \overrightarrow{a} og \small \overrightarrow{b} er ortogonale

kræves der:

                      \small \overrightarrow{a}\cdot \overrightarrow{b} = 0

                       \small a_1\cdot b_1 + a_2\cdot b_2 = 0

                       \small t = \ ?

- - -

 

 


Svar #2
22. februar 2018 af Mitnavne (Slettet)

Hvad skal jeg efter jeg har fundet;
a1 * b1 + a2 * b2 = 0 
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. februar 2018 af Mathias7878

..

  \small a_1\cdot b_1+a_2\cdot b_2 = 0

  \small 1\cdot (5t-1)+(-2t)\cdot 3 = 0

  \small 5t-1-6t = 0

  \small -1t = 1

  \small t = -1

- - -

 

 


Svar #4
22. februar 2018 af Mitnavne (Slettet)

Så de er ikke ortogonale vel? 
Da det ikke giver 0 


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar 2018 af Mathias7878

#4 du misforstår det vist.

For at to vektorer er ortogonale skal deres skalarprodukt være lig nul. Du skal nu finde en værdi af t, der medfører, at deres skalarprodukt er lig nul. Det man så gør er, at man ganger parenteserne ud som vist i trin 2. Man reducerer og man isolerer t, så man finder netop den værdi af t, der medfører, at skalarprodukt bliver lig nul...

- - -

 

 


Svar #6
22. februar 2018 af Mitnavne (Slettet)

Nårh okay, det gav mere mening 

Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. februar 2018 af AMelev

For din egen skyld: 
Prøv at kontrollere ved at indsætte -1 på t's plads i dine to vektorer, og beregn så skalrproduktet af dem


Skriv et svar til: Bestem tallet t, så de bliver ortogonale

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.