Kemi

Forklaring af Massetallet og masseenhed

13. marts 2018 af Incapable (Slettet) - Niveau: 10. klasse
Hej.
Jeg forstår ikke rigtigt massetal og masseenhed, jeg har søgt svar forskellige steder men er bare blivet mere forvirret...
Det er sikker forståligt nok, men jeg er rædselsfuld til kemi..

Forklaringen skulle gerne gøre det nemmere for mig at løse opgaver som:

1. En bestem oxygenisotop indeholder 10 neutroner. Hvor stort er massetallet?
Hvilket åbenbart er 18, hvorfor ved jeg dog ikke.

2. Find antallet af protoner og neutroner i Ca-isotopen med massetallet 41

Jeg forstår heller ikke rigtigt denne ligning: 1 u = 1,66*10-²7kg = 1,66*10-²4g, så hvis den kunne indgå også ville det være påskønnet.

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2018 af Prionia (Slettet)

opgave 1)

Oxygenisotopen har 8 protoner og 10 neutroner i kernen

1 proton vejer 1.66 · 10-27 Kg og 1 neutron har samme vægt

8 protoner + 10 neutroner vejer 18 · 1.66 · 10-27 Kg =  29.88 · 10-27 Kg

Så skal du bruge avogadros tal = 6.022 · 1023 ( antal atomer i et mol )

Massetallet  for isotopen 18O er ( 6.022 · 1023 ) · ( 29.88 . 10-27 ) = .018 Kg = 18,o gram

Opgave 2 )

Ca- isotopen med massetallet 41 er 41Ca .Hvert atom har 20 protoner og 21 neutroner i kernen

Massetallet beregnes således:

20 protoner + 21 neutroner vejer 41 · 1.66 · 10-27 Kg = 68.06 · 10-27 Kg ( gang det med Avogadros tal)

( 6.022 · 1023 ) · ( 68.06 · 10-27 ) = .041 Kg = 41 gram

Jeg har fundet antal protoner og neutroner for 41Ca I Wikipedia


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. marts 2018 af AngelOneOne

Hej,

Du skal i hvert tilfælde huske på, at et grundstofs atomnummer i det periodiske system er lig med antallet af protoner i kernen. Oxygen kan aldrig have mere eller mindre end 8 protoner i kernen. Hvis der var 7 protoner, ville det være nitrogen og hvis der var 9 ville det være fluor. Det er antallet af protoner der bestemmer hvilket grundstof der er tale om, og antallet af neutroner der bestemmer hvilken bestemt isotop der er tale om for netop det grundstof.

Du har sikkert hørt om kulstof-14 (fra aldersbestemmelse med kulstof-14 metoden). Da kulstof har atomnummer 6, betyder det at det har 6 protoner i kernen (hverken flere eller færre). Resten op til de 14 er derfor neutroner, dvs 8. Den normale isotop af kulstof er kulstof-12, som dermed har 6 neutroner i kernen (12-6).

Når man angiver grundstoffer som f.eks. 18O eller 41Ca, angiver man antallet af partikler i kernen, så skal du finde ud af hvormange neutroner der findes i kernen, trækker du grundstoffets atomnummer fra dette tal:

18O --> 18-8 (oxygen har atomnummer 8) = 10 neutroner
41Ca --> 41-20 (calcium har atomnummer 20) = 21 neutroner

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Forklaring af Massetallet og masseenhed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.