Matematik

Cirklens ligning

29. marts 2018 af KaptajnHjælpMig (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven hedder: En cirkel skærer akserne i (5,0), (0,4) og (-3,0). Bestem cirklens ligning.

Jeg har prøvet at kalde længden mellem x-aksens skæringspunkter for diameteren = 8 og dermed radius = 4, og derfra prøvet at sætte det ind i en sammenhæng til cirklens ligning. Dette har ikke båret frugt. Hvordan findes div. ubekendte?

Mvh. KaptajnHjælpMig


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. marts 2018 af StoreNord

Du skal vist indsætte punkterne i cirklens ligning.
Så har du 3 ligninger at trække fra hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. marts 2018 af hesch (Slettet)

Når x-aksen skæres i (5,0) og (-3,0), må centeret ligge på linien x = 1.

Prøv at tegne det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. marts 2018 af peter lind

Du har cirklens ligning (x-a)2+(y-b)2=r2

Læg mærke til at det første og sidste punkt ligger på x aksen, så centrum ligger på midterlinien altså x=(8-3)/2 =1. Altså a = 1. indsæter du det andet punkt får du en sammehæng mellem r og b. indsætter du derefter en af de andre punkter i cirklens ligning finder du en ny sammenhæng mellem b og r


Svar #4
29. marts 2018 af KaptajnHjælpMig (Slettet)

så langt var jeg også kommet. Med de kendte oplysninger og førnævnte radius:;

I:(x-1)^2+(y-b)^2=4^2

II: r^2=4^2 -> r^2=16. b=16-1^2=15 Får at få b-værdien til at passe ind i parantesen så tager jeg kvadratroden: kvtrd15=3.872983346

III:Cirklens ligning: (x-1)^2+(y-3.872983346)^2=4^2

Skulle det bare ha været b=4-1=3? Er jeg på afveje?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. marts 2018 af StoreNord

Ja. b=1/8.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. marts 2018 af StoreNord

a) (5-a)²+(0-b)²=r²               => 25+a²-10a+b²=r²         d)
b) (0-a)²+(4-b)²=r²               => a²+16+b²-8b=r²           e)
c) (-3-a)²+(0-b)²=r²              =>9+a²+6a+b²=r²              f)

d-e  => 9-10a+8b=0
f-e  =>  -7+6a+8b=0                  som subtraheres

                   16-16a=0    =>    a=1    
a=1 indsat i f)  =>  9-10+8b=0      => b=1/8


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. marts 2018 af peter lind

Der er ingen grund tilden antagelse r=4


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. marts 2018 af ringstedLC

Alene ved at se på punkternes koordinater lidt mere grundigt, kan du godt se, at det ikke ville gå godt. Det er jo ikke givet, at de to punkter giver diameteren.

Hvis du ikke vil lave en grafisk løsning, må du selv konstruere to midtnormaler. Deres skæring er centrum. Kald punkterne A, B og C. Beregn vektor AB. Midtnormalen på c har AB^ som retningsvektor og et punkt der hedder A+1/2AB.


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. marts 2018 af StoreNord

#6 sidste linje sku være:
           a=1 indsat i e)  =>  9-10+8b=0      => b=1/8


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. marts 2018 af mathon

                                      r=\sqrt{1+\left ( \frac{31}{8} \right )^2}\approx 4.00195


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. marts 2018 af mathon

Cirkelligning:
                            \left (x-1 \right )^2+\left (y-\tfrac{1}{8} \right )^2=\tfrac{1025}{64}


Svar #12
03. april 2018 af KaptajnHjælpMig (Slettet)

Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Cirklens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.