Matematik

Parablen, forskrift ud fra toppunkt

02. april 2018 af chewiie - Niveau: B-niveau

Hej, kan ikke helt huske hvordan man gør i følgende:

1. Et andengradspolynomium er givet ved: g(x) = x2 + mx + n . Bestem m og n så parablen har toppunkt i (-1,-16)

2. Et andengradspolynomium er givet ved: h(x) = kx2 - 18x - 15. Bestem k så parablen har toppunkt i (-3,h(-3) )

Hvis nogle kunne give en god forklaring? :))) takker


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2018 af guuoo2 (Slettet)

Parablen med toppunkt i (xT, yT) har forskriften
f(x) = a(x - xT)2 + yT

I første opgave skal du indsætte dit toppunkt i ovenstående formel, og gange parentesen ud.
Derfefter ses let hvordan m, n og a skal vælges for at de to forskrifter bliver ens.

2) Formlen for toppunktets x-værdi er  -b/2a  som skal give -3. Du kender b, så a kan isoleres.
Bemærk a = k.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. april 2018 af StoreNord

Man kunne også finde Diskriminanten og indsætte den i toppunkts-formelen,som så sættes lig med (-1,-16).


Skriv et svar til: Parablen, forskrift ud fra toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.