Kemi

KEMISK LIGEVÆGT HJÆLP - svær kemi!!

08. april 2018 af Kemibrugeren (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 3.8 A

Ved passende temp og tryk og med anvendelser af en katalysator kan følgende reaktion finde sted:

2 H2 (g) + CO (g) --> CH3OH (g)

Totaltrykket i beholderen er 53,1 bar, endvidere kendes følgende partialtryk:

p(H2) =13,8 bar

p(CH3OH) = 17,3 bar

a) Beregn størrelsen af reaktionsbrøken i den omtalte situation.

Beholderen opvarmes til en temperatur, hvor ligevægtskonstanten er 0,0028 bar-2

Der indstiller sig en ligevægt ved den pågældende temp.

b) Forklar, at den modsatte reaktion af reaktion (I) har fundet sted.

c) Er trykket i beholderen højere eller lavere end 53,1 bar ved ligevægt?

d) Beregn trykket i beholderen ved ligevægt

Jeg har regnet mig frem til a), og tror også jeg har forstået b). Men c) har jeg problemer med, og d) er jeg MEGET i tvivl om...

nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2018 af mathon

\small \small \small \textup{Forholdet mellem partialtryk og totaltryk er lig med molbr\o ken. }


Svar #2
08. april 2018 af Kemibrugeren (Slettet)

men skal vel kende stofmængderne for at kunne udregne molbrøken...


Svar #3
08. april 2018 af Kemibrugeren (Slettet)

og kan heller ikke se, hvordan jeg skal bruge det i opgave c) eller d).. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. april 2018 af guuoo2 (Slettet)

molbrøken er vel forholdet mellem stofmængderne, eftersom disse måles i mol...


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. april 2018 af mathon

\small \textbf{a)}

                              \small p_{CO}=\left (53.1-13.8-17.3 \right )\; bar=22.0\; bar

\small \textup{reaktionsbr\o k:}
                              \small \frac{p_{CH_3OH}}{{p_{H_2}}^2\cdot p_{CO}}=\frac{17.3\; bar}{(13.8\; bar)^2\cdot \left ( 22.0\;bar \right )}=0.004129\;bar^{-2}
         


Svar #6
08. april 2018 af Kemibrugeren (Slettet)

Dette er jeg også kommet frem til :-)

Det er c) og d) som jeg ikke forstår. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. april 2018 af mathon

\small \small \textbf{b)}
      \small \textup{Da molbr\o ken bliver mindre, m\aa \ t\ae lleren i den f\o rste ligev\ae gt mindskes og n\ae vneren \o ges, hvilket kun er muligt, }
      \small \small \textup{hvis reaktion \textbf{I} forskydes mod venstre, indtil en ny ligev\ae gt er etableret.}


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. april 2018 af mathon

\small \textbf{c)}

\small \textup{Trykket i beholderen i den nye ligev\ae gt er h\o jere end 53.1 bar, da ligev\ae gtsforskydningen g\aa r mod \textbf{flere} molekyler.}                              


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. april 2018 af mathon

\small \small \small \textbf{d)}
      \small \textup{beregningsm\ae ssigt:}
                              \small \frac{p_{CH_3OH}}{{p_{H_2}}^2\cdot p_{CO}}=\frac{17.3-x}{(13.8+2x)^2\cdot \left ( 22.0+x\right )}=0.0028\;bar^{-2}\; \; \; \; 0<x<17.3

                              \small x=1.03857

\small \textup{Partialtryk i den nye ligev\ae gt:}

                              \small {p_{H_2}}^{ny}=\left (13.8+ 2x \right )\; bar=15.9\; bar
                              \small {p_{CO}}^{ny}=\left (22.0+ x \right )\; bar=23.0\; bar
                              \small {p_{CH_3OH}}^{ny}=\left (17.3- x \right )\; bar=16.3\; bar
                              \small {p_{total}}^{ny}=\left (15.9+23.0+16.3)\; bar=55.2\; bar


Skriv et svar til: KEMISK LIGEVÆGT HJÆLP - svær kemi!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.