Matematik

Skæring ml. kugle og linje

24. april 2018 af Egofaciens (Slettet) - Niveau: A-niveau

En der kan hjælpe mig med denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2018 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2018 af peter lind

 Du indsætter parameterfremstilligen i cirklens ligning. Det giver en andengradsligning i t. De løser du så og får to løsninger. Løsningerne sætter du så ind i parameterfremstillingen


Svar #3
24. april 2018 af Egofaciens (Slettet)

Jeg har gjort således:

(x-4)^2+(y-6)^2+(z+8)^2=9

Jeg indsætter parameterfremstillingen i kuglens ligning:(5+t-4)^2+(14+3t-6)^2+(-18-4t+8)^2=9

Jeg reducerer: 

(1+t)^2+(8+3t)^2+(-10-4t)^2=9

Jeg ganger ud vha. kvadratsætningerne:

1+t^2+2t+64+9t+48t+100+16t+80=9

Dernæst reducerer jeg endnu engang, og samler t'erne:

t^2+27t+293=9

Jeg trækker 9 fra på begge sider af lighedstegnet:

t^2+27t+284=0

Jeg ser, at der er tale om en andengradsligning, og løser denne. Vi kender henholdsvis a = 1, b = 27 og c = 284:

d = b^2-4ac

d = 27^2-4*1*293

.... Her indser jeg så, at det ser temmelig forkert ud, at svaret bliver -443.

Hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. april 2018 af peter lind

Du glemmer at kvadrere t i de to sidste parenteser (3t)2 = 9t2 ikke 9t tilsvarende er (4t)2= 16t2


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2018 af mathon

              \small (1+t)^2+(8+3t)^2+(-10-4t)^2=9

              \small t^2+2t+1+9t^2+48t+64+16t^2+80t+100-9=0

              \small 26t^2+130t+156=0

              \small t^2+5t+6=0...

     


Svar #6
24. april 2018 af Egofaciens (Slettet)

Nååå ja, selvfølgelig. Tak skal I have!


Svar #7
24. april 2018 af Egofaciens (Slettet)

Jeg får dog stadig 293. Er det også forkert?


Svar #8
24. april 2018 af Egofaciens (Slettet)

Kvadratsætningen lyder 

(a+b)^2=a^2+b^2+2ab

hvoraf a = 1 og t = b

... Det giver såmænd også mening, at der derfor skal et t på til sidst!


Svar #9
24. april 2018 af Egofaciens (Slettet)

Også dividerer man blot med 26 for at få et mere bearbejdeligt resultat, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. april 2018 af peter lind

#8 ja hvis det er den første parentes. I den anden parentes er b=3t og i den tredie er den b = 4t

#9 ja


Svar #11
24. april 2018 af Egofaciens (Slettet)

Tusind taaak!


Svar #12
24. april 2018 af Egofaciens (Slettet)

Kan det passe, at jeg får x = -0,5 el. x= - 0,33?


Brugbart svar (1)

Svar #13
24. april 2018 af mathon

              \small \small t^2+5t+6=0

              \small \small t=\frac{-5\mp \sqrt{5^2-4\cdot 1\cdot 6}}{2\cdot 1}

              \small \small \small t=\frac{-5\mp \sqrt{1}}{2}

              \small \small \small t=\frac{-5\mp 1}{2}=\left\{\begin{matrix} -3\\-2 \end{matrix}\right.

              


Brugbart svar (1)

Svar #14
24. april 2018 af Soeffi

#0. Ti-Nspire:


Brugbart svar (1)

Svar #15
24. april 2018 af mathon

\small \textup{for t = -3:}
                       \small \left ( 5+(-3)\cdot 1,14+(-3)\cdot 3,-18+(-3)\cdot (-4) \right )=\left (2,5,-6 \right )

\small \textup{for t = -2:}
                       \small \left ( 5+(-2)\cdot 1,14+(-2)\cdot 3,-18+(-2)\cdot (-4) \right )=\left (3,8,-10 \right )


Svar #16
25. april 2018 af Egofaciens (Slettet)

Tusinde tak!


Skriv et svar til: Skæring ml. kugle og linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.