Matematik

Potensfunktion opgave

26. april 2018 af Mikkeldkdk - Niveau: C-niveau

M=0.001943*y(3.276)

c) Opstil en potensmodel der beskriver pattedyrets vægt som funktion af den gennemsnitlige tykkelse af lårbensknoglen, og benyt denne model til at bestemme den gennemsnitlige tykkelse af lårbensknoglen hos et pattedyr der vejer 2500 kg. 

Hvordan gør jeg? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2018 af Mathias7878

Jeg tænker umiddelbart, at du skal dividere de to funktioner med hinanden for at finde den gennemsnitlige funktion. Jeg kan ikke lige gennemskue, hvilken der skal divideres med hvilken og hvorfor.

Derefter skal du løse en ligning. Er det y, der betegner vægten? Så skal du jo løse mht. til x.

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. april 2018 af guuoo2 (Slettet)

pattedyrets vægt : M
gennemsnitlige tykkelse : x

Du har et udtryk for y som funktion af x. Indsæt forskriften for y(x) på y's plads i
    M=0.001943*y3.276

og reducer til formen
    M = bxa


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2018 af ringstedLC

M(y) = 2500

y = ?


Svar #4
26. april 2018 af Mikkeldkdk

I en anden model for den samme række af pattedyr kan sammenhængen mellem pattedyrets vægt og længden af lårbensknoglen beskrives ved følgende funktion: 

M=0,001943*y3,276

Hvor M begegner vægt i kg og y betegner længden af lårbensknoglen i cm. 

Opstil en potensmodel der beskriver pattedyrets vægt som funktion af den gennemsnitlige tykkelse af lårbensknoglen, og benyt denne model til at bestemme den gennemsnitlige tykkelse af lårbensknoglen hos et pattedyr der vejer 2500 kg. 

Aner virkelig ikke hvordan

solve(2500=0.001943*y^(3.276),y) ? y=73.2684037878


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2018 af guuoo2 (Slettet)

Der gælder    y = bxa
Samt      M = 0.001943y3.276

Brug den øverste lighed i den anden:
    M = 0.001943(bxa)3.276

Som kan skrives
    M = (0.001943b)x(3.276a)


Svar #6
26. april 2018 af Mikkeldkdk

Ja M = (0.001943b)x(3.276a) Så har jeg funktionen. Men jeg skal vel sætte M = 2500 kg og løse for x, hvad så med a?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. april 2018 af guuoo2 (Slettet)

a og b i sammenhængen mellem knoglelænge og knogletykkelse
  y = bxa 

har du fra en anden delopgave


Svar #8
26. april 2018 af Mikkeldkdk

solve(2500=0.001943*10.85*x^(3.276*0.76),x) = x=109.134605346 

okay kommer frem til at tykkelsen på et pattedyr på 2500 kg er 109 cm. Kan det passe? 


Skriv et svar til: Potensfunktion opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.