Matematik

Isoler x i : e⁸x-5/2*e⁴x=-1

30. april 2018 af petbau - Niveau: B-niveau

Hej

Nedenstående ligning skal jeg løse ved beregning. Jeg får x =0,229, men ifølge min lommeregner er resultatet x=\pm 0,173

Mit problem er, at jeg ikke forstår, hvad jeg gør galt, når jeg isolerer x.

e^{8x}-\frac{5}{2}e^{4x}=-1

e^{8x}-\frac{5}{2}e^{4x}+\frac{5}{2}e^{4x}=-1+\frac{5}{2}e^{4x}

e^{8x}=\frac{5}{2}e^{4x}-1

ln(e^{8x})=ln(\frac{5}{2}\cdot e^{4x}) -ln(1)

ln(e^{8x})=ln(\frac{5}{2})+ln(e^{4x})-ln(1)

8x\cdot ln(e)=ln(\frac{5}{2})+4x\cdot ln(e) -ln(1)

8x=ln(\frac{5}{2})+4x -ln(1)

8x-4x=ln(\frac{5}{2})+4x-4x -ln(1)

4x=ln(\frac{5}{2})-ln(1)

4x=ln(\frac{5}{2}/1)

4x/4=ln(\frac{5}{2}/1)/4

x=0,229


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2018 af SuneChr

Benyt i stedet den skjulte 2'gradsligning
\left ( e^{4x} \right )^{2}-\frac{5}{2}e^{4x}+1=0
Lad u = e4x og løs først
u2 - 5/2u + 1 = 0
og gør derefter ligningen endelig færdig.
 


Svar #2
30. april 2018 af petbau

Tak, så får jeg u = 2 og u = 0,5, 

men det er ikke, hvad min solver giver mig på lommeregner, hvis jeg blot taster den oprindelige ligning ind.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2018 af SuneChr

Nej, men du er ikke færdig endnu.
Nu skal du løse
e4x = 1/2
  og
e4x = 2


Svar #4
30. april 2018 af petbau

Nåj ja, selvfølgelig , tusinde tak, nu passer det :-)


Skriv et svar til: Isoler x i : e⁸x-5/2*e⁴x=-1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.