Matematik

Bestem forskrift for stykkevist defineret funktion, HJÆLP

14. maj 2018 af inneedofhelp123 - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder sådan:
Bestem en forskrift for en kontinuert stykkevist defineret funktion hvis graf går gennem (-2,3), og er en lineært voksende funktion for x≤-2 og en lineært aftagende funktion for x≥-2.

Jeg ved lidt om stykkevist definerede funktioner, men jeg ved ikke hvordan jeg gør det, når den skal gå igennem et punkt, som i dette tilfælde er (-2,3). Nogen der kan forklare det for mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2018 af peter lind

for x<-2 skal du have en linær funktion a*x+b a>0 og f(-2)=3. For x>-2 skal du have en anden lineær funktion der er aftagende f(x) = a1*x+b a1<0 of f(-2) = 3


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. maj 2018 af StoreNord

#0     Kender du hældningerne?


Svar #3
14. maj 2018 af inneedofhelp123

#2

Kender du hældningerne?

nej


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. maj 2018 af StoreNord

Ved du om hældningerne må være ens?


Svar #5
14. maj 2018 af inneedofhelp123

#4

Ved du om hældningerne må være ens?

Nope, det eneste jeg ved, er det som står i opgavebeskrivelsen, som jeg skrev i det første indlæg...


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. maj 2018 af PeterValberg

Hvis det bare handler om at finde to funktionsudtryk,
der skal "ramme" (-2,3) og ellers være lineær voksende/aftagende,
som angivet i opgaveteksten, så kan du jo bare vælge noget, du kan
få til at passe :-)

fx:  y = x + 5 for x ≤ -2   og   y = -x + 1  for x ≥ -2

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
14. maj 2018 af inneedofhelp123

#1

for x<-2 skal du have en linær funktion a*x+b a>0 og f(-2)=3. For x>-2 skal du have en anden lineær funktion der er aftagende f(x) = a1*x+b a1<0 of f(-2) = 3

Jeg forstår ikke.. Hvordan skal det skrives ind som en funktionsforskrift?


Svar #8
14. maj 2018 af inneedofhelp123

#6

Hvis det bare handler om at finde to funktionsudtryk,
der skal "ramme" (-2,3) og ellers være lineær voksende/aftagende,
som angivet i opgaveteksten, så kan du jo bare vælge noget, du kan
få til at passe :-)

fx:  y = x + 5 for x ≤ -2   og   y = -x + 1  for x ≥ -2

Altså mener du at jeg bare skal sætte tilfældige tal ind og prøve indtil de rammer det punkt?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. maj 2018 af StoreNord

Han mener nok  vælge nogle hældninger eller b-værdier.


Svar #10
14. maj 2018 af inneedofhelp123

#6

Hvis det bare handler om at finde to funktionsudtryk,
der skal "ramme" (-2,3) og ellers være lineær voksende/aftagende,
som angivet i opgaveteksten, så kan du jo bare vælge noget, du kan
få til at passe :-)

fx:  y = x + 5 for x ≤ -2   og   y = -x + 1  for x ≥ -2

Jeg kan godt se hvorfor x≤-2 og x≥-2 gør, at de to linjestykker skærer i -2, men jeg forstår simpelthen ikke hvorfor du har skrevet x+5 og -x+1. Hvordan er du kommet frem til, at det er de tal, der skal til?


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. maj 2018 af peter lind

Du sætter a til noget simpelt. Fet simpleste er a = 1. Så har du funktionen f(x) = x+b Nu skal der også gælde at f(-2) = -2+b = 3 så der må gælde b=5. Tilsvarende for x>-2


Svar #12
14. maj 2018 af inneedofhelp123

#11

Du sætter a til noget simpelt. Fet simpleste er a = 1. Så har du funktionen f(x) = x+b Nu skal der også gælde at f(-2) = -2+b = 3 så der må gælde b=5. Tilsvarende for x>-2

Tusind tak for hjælpen, nu forstår jeg det godt. :)


Skriv et svar til: Bestem forskrift for stykkevist defineret funktion, HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.