Matematik

Løsning af ligning, isolering af a og b

24. maj 2018 af Alexandravest (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder lidt fast, da jeg har en parabel ligning som jeg er ved at løse ud fra 3 punkter. Derfor lavede jeg 3 ligninger.

Jeg har fået fundet c-værdien, men mangler a og b 

Jeg har nu ligningerne 

(1) -3=a+b

(2) -3=5a+5b

Jeg burde få isoleret enten a eller b, men det kan jo ikke lade sig gøre at gange begge ligninger igennem med en faktor, når de giver det sammer og derved vil både a og b gå ud. 

Håber i kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Når den første ligning ganges med 5 og sammenholdes med den anden fås
-3*5 = 5a+5b
 -15 = 5a+5b = -3   <- umuligt

Dvs. ligningerne ikke har nogen løsning, dvs. der findes ingen parabel der opfylder de definerende betingelser.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj 2018 af peter lind

Du må have lavet en fejl i udregningerne af de 2 ligninger. Løsningsmængden er tom


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2018 af ringstedLC

Tag et billede af opgaven.


Svar #4
24. maj 2018 af Alexandravest (Slettet)

Jeg har punkterne A(1,0) B(5,0) C(0,3)

Jeg laver ligningerne 

(1) 0=a+b+c

(2) 0=5a+5b+c

(3) 3=c

I ligning (3) går a og b ud, fordi x værdierne er nul. 

Derved kan c kun være 3

Derfra har jeg bare indsat c til 3 i begge ligninger og isoleret tal fra ubekendte. Derfor kan jeg ikke se hvordan det kan være en fejl, men jeg ved den kan løses fordi slut funktionen er oplyst i facit, men skal komme frem til den. f(x)=3/5x^2-18/5x+3


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

B(5,0)   giver     0 = 25a+5b+c

da   ax2 = a·52 = 25a


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. maj 2018 af peter lind

(2) er forkert. Du får 52*a+5b+c


Svar #7
24. maj 2018 af Alexandravest (Slettet)

idiot fejl, tak for hjælpen 


Skriv et svar til: Løsning af ligning, isolering af a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.