Fysik

Eksamens spørgsmål Fysik

29. maj 2018 af 10986 - Niveau: B-niveau

Hej jeg er kommet til eksamen spørgsmål 13, som jeg ikke helt kan finde ud af at beregne rigtigt....

Håber der er nogle der har lyst til at hjælpe mig med at forstå opgaven i detaljer :-)

Facit til opgaven er:

F_res,gns=398N(størrelsen), F_luft=825N(størrelsen) og A_luft= -676kJ

Mvh

Vedhæftet fil: sprøgsmål 13.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2018 af Soeffi


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. maj 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Første spørgsmål:

200 km/h = 200/3,6 m/s = 55,6 m/s

Så den gennemsnitlige acceleration er

(55,6 m/s - 0 m/s) / 12 s = 4,6 m/s2

Andet spm.:

F = m*a 

F = 86 kg * 4,6 m/s2 = 398 N

(Den resulterende kraft peger ned mod jorden, da han accelererer nedad.)

Tredje spm.:

Konstant hastighed (a = 0) betyder at der er balance mellem tyngdekraften og luftmodstanden (Vi ser bort fra opdriften.).:

Fluft = Ftyngde  <=>

Fluft = m*g

Fluft = 86 kg * 9,81 m/s2 = 844 N

(Luftmodstanden peger opad, dvs. modsat bevægelsesretningen.)

Fjerde spm.:

Aluft = Fluft * Δx

Nu skal vi lige passe på fortegnet. Hvis vi lader x-aksen pege opad, så vil Fluft være positiv (da den også peger opad), og Δx vil være negativ ("Δ" betyder jo "tilvækst", og x bliver jo mindre og mindre mens han falder.).

Aluft = 844 N * (-800 m) = -675 kJ


Svar #3
29. maj 2018 af 10986

Tusind tak! Din besvarelse er en kæmpe hjælp for mig, super dejligt med detaljer!

Kan man på en måde bevise at for konstant hastighed gælder det at tyngdekraften er ligmed luftmodstanden?

Og til fjerde spm.

Grunden til at du ikke skriver cos(græskbogstav) med i formlen er vel at:

Bevægelseretningen for luftenmodstanden ligger op af y-aksen, og derved bliver 0 ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. maj 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Når hastigheden er konstant, betyder det at accelerationen er nul. Hvis du kigger på Newtons 2. lov:

Fres = m*a

så kan du se at når a=0, så har du at den resulterende kraft Fres også er lig 0. Dvs. at kræfterne der virker på faldskærmsudspringeren udbalancerer hinanden. Tyngdekraften trækker ham nedad mens luftmodstanden ( og opdriften) virker opad. Derfor er Ftyngde = Fluft + Fopdrift. (Opdriften kan vi vist bare se bort fra i denne opgave, da den er meget lille sammenlignet med de to andre.)

Du kender måske formlen som

A = F*cos(Θ)*Δx

Faktoren cos(Θ) skyldes at kraften F godt kan virke i en anden retning end Δx, så er Θ vinklen mellem dem. Du kan faktisk godt tage det led med og så sige at når Δx går nedad og Fluft peger opad, så er vinklen mellem dem 180o. Så får du

A = 844N * cos(180o) * 800 m = -675kJ

Så passer fortegnet, da cos(180o) = -1.


Svar #5
30. maj 2018 af 10986

Det var en kæmpe hjælp, så tak for det!

Jeg kunne vel ikke få dig til at hjælpe mig med en anden opgave som jeg er gået kold i?


Følgende er oplyst:
En elpære består af to volfam tråde, som er parallelforbundne.
Hver tråd er 1.2 m lang og har et tværsnitareal på 0.00023mm^2
Når elpæren er tændt bliver temperaturen 2000 grader.
Beregn den samlede resistans i elpæren, når den er tændt.
Facit er 972Ω
Har vedhæftet mine beregninger i form af foto, som slet ikke semmer overens med facit...
 

Vedhæftet fil:el.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2018 af Soeffi


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. maj 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Det er næsten rigtigt. Resistansen i en parallelkobling er

1/R = 1/R1 + 1/R2

Så du mangler at tage den reciprokke værdi.

R = 1 / ( 1/183,375Ω + 1/183,375Ω)


Svar #8
30. maj 2018 af 10986

Årh det så fint, tak!


Skriv et svar til: Eksamens spørgsmål Fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.