Biologi

DNA, opbygning af proteiner

07. juni 2018 af fuldmaskine (Slettet) - Niveau: C-niveau

er helt lost har fået til opgave at finde ud af det her

at redegøre for at hvordan dna er opbygget samt funktionen for dna 

Det jeg ved:

Dna er i vores cellekerne på et kromosom, opbygget af deoxyribose og fosfat og baser AGCT

og funktionen er at de laver vores proteiner igennem proteinsyntese ved hjælp af RNA.

forklarer hvordan proteiner opbygges i celler og diskuterer hvilke konsekvenser ændringer i dna har.

ingen ide


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2018 af Lillon (Slettet)

at redegøre for at hvordan dna er opbygget samt funktionen for dna 

Det jeg ved: Dna er i vores cellekerne på et kromosom, opbygget af deoxyribose og fosfat og baser AGCT og funktionen er at de laver vores proteiner igennem proteinsyntese ved hjælp af RNA.

Vi mennesker har 46 kromosomer, så vær forsigtig med "på et kromosom" ;-)

Angående DNAs struktur, tænk fx også på: polaritet af DNA-strengen (5'- og 3'-enden); Watson-Crick baseparring ved hydrogenbindinger; dobbelthelix

Angående DNAs funktion: her ligger alle informationer om kroppens opbyggning og funktioner, vore gener; arvemateriale

Nej, det er ikke baserne, som "laver vores proteiner". DNA koder for RNA-molekyler (mRNA), der koder for proteiner. Lidt forkortet kan man sige, at DNA koder for proteiner. Desuden koder DNA for tRNA (transfer) og rRNA (ribosomal), som spiller en rolle i proteinsyntesen.

DNA --> mRNA = transkription.

Forklarer hvordan proteiner opbygges i celler....

Det er ribosomerne der laver proteiner, de "oversætter" mRNAs codons ved hjælp af tRNA-molekyler til en aminosyrekæde. mRNA --> protein = translation

...og diskuterer hvilke konsekvenser ændringer i dna har.

Et proteins sekvens er kodet i DNA, altså i rækkefølgen af baserne = DNA-sekvensen. Hvilke konsekvenser ændringer i DNA har, det afhænger af, om hvilken slags mutation det drejer sig. Der er fx frame shift-mutationer, nonsense mutationer (der opstår en terminerings-codon), tavs mutationer og missense-mutationer.


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. juni 2018 af guzbak

Konsekvenser af ændringer i DNA er eksempelvis mutationer, som kan give anledning til sygdom.

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Skriv et svar til: DNA, opbygning af proteiner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.