Matematik

Cirkler og vinkler

29. august 2018 af jonni12 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har virkelig forsøgt at løse disse 3 opgaver, men kan simpelthen ikke finde ud af det, håber der er en som vil hjælpe mig! :)

Angiv centrum C og radius r for hver af de cirkler, der fremstilles ved følgende ligninger:

1)    x^2 + 2x + y^2 - 2y = 0 

2)    (x - 5)^2 + y^2 = 3^2

3)    x^2 + y^2 = 3

Knus :))


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2018 af Sveppalyf (Slettet)

En cirkels ligning kan skrives på formen:

(x - x0)2 + (y - y0)2 = r2

hvor (x0, y0) er centrum og r radius.

1)

x2 + 2x + y2 - 2y = 0

Prøv at have kvadratsætningerne i baghovedet og forsøg så at lægge noget til på hver side af lighedstegnet så du kan omskrive så det ligner ligningen foroven. Hvis vi nu lægger 1 og 1 til på venstre side og 2 på højre, får vi

(x2 + 2x + 1) + (y2 - 2y + 1) = 2  <=>

som med kvadratsætningerne kan omskrives til:

(x + 1)2 + (y - 1)2 = 2

og højresiden kan omskrives til

(x + 1)2 + (y - 1)2 = (√2)2

Nu kan du aflæse centrum til (-1, 1) og radius til √2.

2)

(x - 5)2 + y2 = 32

Omskriv til

(x - 5)2 + (y - 0)2 = 32

Centrum kan aflæses til (5,0) og radius til 3.

3)

Omskriv til

(x - 0)2 + (y - 0)2 = (√3)2

Centrum: (0,0) Radius: √3


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. august 2018 af PeterValberg

Se eventuelt video nr. 30 på denne videoliste < LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Cirkler og vinkler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.