Kemi

Kemi natron forsøg

30. september 2018 af Signekas - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg har fået disse spørgsmål: Og kan simpelthen ikke finde et svar på opg 2. nogle der kan hjælpe???

1. Beregn, hvor meget den dannede stofmængde gas fylder, idet du antager, at temperaturen er 175 0C og trykket er 1bar.

jeg har så regnet dette ud:

pv = nrt

p*V=n*R*T

0,14mol*0,0831R*293+175K

5,21L/1bar = v

v=n*r*Tp=0,14mol 0,0831(273k+175°C) / 1 bar = 5,21L  

2. Hvis man anvender 1 teskefuld natron i en kage (1 teskefuld er ca. 3-5 g).  Stemmer det ifølge beregningerne overens med, hvor meget en kage normalt hæver? BEGRUND!


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2018 af Heptan

2 NaHCO3 → Na2CO3 + H2O + CO2

Natron er NaHCO3. Beregn stofmængden af natron med n = m/M og gang den med 1/2 da forholdet mellem stofferne er 2:1. Sammenlign med opgave 1.

Ved 175 Cº kan man overveje om H2O også er en gas, men jeg ved ikke så meget om kager ... men i så fald kan du gange stofmængden med 2, da der både dannes CO2 og H2O. Men jeg har da observeret at kagerne falder sammen når man tager dem ud af ovnen, så det kan man jo forklare ved at temperaturen falder, og H2O går fra at være en gas til en væske.

Hvis der er syre i kagen, er det i stedet denne reaktion, hvor de er i forholdet 1:1:

H+ + NaHCO3 → Na+ + H2O + CO2


Svar #2
30. september 2018 af Signekas

Så får jeg svaret:

n=m/M = n=11,9g/84,00M = 0,14mol

Jeg forstår ikke helt hvordan jeg skal finde ud af opg 2. ud fra det :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. oktober 2018 af Heptan

Opgaven siger da 3-5 g


Svar #4
01. oktober 2018 af Signekas

Arh det er rigtig, men hvad skal jeg så gøre med de 3-5 g

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. oktober 2018 af Heptan

n = 4g/84 g/mol = 0,05 mol


Skriv et svar til: Kemi natron forsøg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.