Matematik

bestem koordinatsættene til skæringspunkterne mellem cirklen og koordinatakserne

09. oktober 2018 af selmaXD (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sidder med den her opgave jeg slet ikke kan finde ud af:

En cirkel har ligningen

x^2+y^2-12x-10y-39=0

Bestem koordinatsættene til skæringspunkterne mellem cirklen og koordinatakserne.

- supert hvis nogen kunne hjælpe :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2018 af liawo (Slettet)

Omskriv det først på formen: (x-a)^2+(y-b)^2=r^2


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2018 af liawo (Slettet)

Dernæst sætter du y=0 i cirklens ligning, og isolere x.

du får to x værdier.

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2018 af mathon

\small \textbf{\textsl{sk\ae ring med x-aksen}}
\small \textbf{\textsl{med ligningen:}}
                                \small y=0
                                \small (x-a)^2+(0-b)^2=r^2

                                \small (x-a)^2=r^2-b^2
                                \small \sqrt{(x-a)^2}=\sqrt{r^2-b^2}

                                 \small |x-a|=\sqrt{r^2-b^2}

                                 \small x-a=\mp \sqrt{r^2-b^2}

                                 \small x=a \mp \sqrt{r^2-b^2}

         \small \textbf{\textsl{sk\ae ringspunkter:}}

                                 \small \small \small \left ( a-\sqrt{r^2-b^2}\, ;0 \right )\qquad\textup{og}\qquad \left ( a+\sqrt{r^2-b^2}\, ;0 \right )


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2018 af mathon

\small \small \textbf{\textsl{sk\ae ring med y-aksen}}
\small \textbf{\textsl{med ligningen:}}
                                \small x=0
                                \small (0-a)^2+(y-b)^2=r^2

                                \small (y-b)^2=r^2-a^2
                                \small \sqrt{(y-b)^2}=\sqrt{r^2-a^2}

                                 \small |y-b|=\sqrt{r^2-a^2}

                                 \small y-b=\mp \sqrt{r^2-a^2}

                                 \small y=b \mp \sqrt{r^2-a^2}

         \small \textbf{\textsl{sk\ae ringspunkter:}}

                                 \small \left (0\, ; b-\sqrt{r^2-a^2} \right )\qquad\textup{og}\qquad \left ( 0\, ; b+\sqrt{r^2-a^2}\right )


Skriv et svar til: bestem koordinatsættene til skæringspunkterne mellem cirklen og koordinatakserne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.