Matematik

Hvad betyder forskriften (h(x)=ax^3 + bx^2 + cx + d) i et tredjegradspolynomium?

26. november 2018 af redbcard (Slettet) - Niveau: B-niveau

Altså hvad gør a b c og d?

og hvad med symmetrien i grafen? Hvad kan der siges om den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2018 af StoreNord

Prøv at tegne den i Geogebra. Så kan du regulere på koefficienterne og se, hvad der så sker.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2018 af SuneChr

Vi kan prøve at konstruere en 3.gradsfunktion, som er symmetrisk om et punkt (p , q) .
Lad os vælge funktionen
f (x) = x3
Vi ser straks, at    f (- x) = - f (x)
f kaldes, med den egenskab, en ulige funktion.
Symmetripunktet er (0 , 0) , som vi nu vil parallelforskyde efter vektoren \binom{p}{q}.
f (x) afbildes da i funktionen f1 (x) med forskriften
f1 (x) = (x - p)3 + q  =  x3 - 3px2 + 3p2x + (q - p3)
Vi har derfor en generel symmetrisk 3.gradsfunktion omkring punktet (p , q) , hvorom gælder:
a = 1
b = - 3p
c = 3p2
d = q - p3 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2018 af SuneChr

Et anderledes forløb, men også symmetrisk om (0 , 0) , har vi af 3.gradsfunktionen
f (x) = x3 - x
Som øvelse kan du (# 0) prøve at parallelforskyde efter samme mønster som i # 2 og se, hvad koefficienterne så kommer til at hedde.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. november 2018 af SuneChr

Vi skal også have funktionen
    f (x) = x3 + x
med, og som også er symmetrisk omkring (0 , 0) .
Vi gør her lidt status:
  Funktionen i # 4 har ingen vandret tangent,
  funktionen i # 2 har én vandret tangent og
  funktionen i # 3 har to vandrette tangenter.
Det gælder naturligvis også, når funktionerne parallelforskydes.
  # 4 og # 2 har én reel løsning, # 3 har enten en, to eller tre reelle løsninger.


Skriv et svar til: Hvad betyder forskriften (h(x)=ax^3 + bx^2 + cx + d) i et tredjegradspolynomium?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.