Kemi

HJÆLP! FYSIK OG BIOLOGI

29. november 2018 af TheGirl123 - Niveau: 9. klasse

Hej venner! Har et problem..):

Hvad betyder det, at "der globalt pr. 2. august 2017 var forbrugt flere naturressourcer end der kunne skabes i løbet af hele året"?


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. november 2018 af AngelOneOne

Hej,

På Jorden regner man med en bestemt ressourcebalance. Det er balancen mellem de ressourcer vi forbruger, og de ressourcer som Jorden kan producere på et år. Når vi har brugt 100% af de erssourcer Jorden kan give, har vi brugt alle ressourcerne i ressourceregnskabet. Det er måske nemmere at forklare med vand eller din bankkonto.

Hvis nu der blev dannet 1.000 L vand (ressource) på et år i en sø der indeholdt 10.000 L vand, og du brugte 1.000 L på et år (ressourceforbruget), så ville du bruge 100% af vandet. Det vil sige, vandstanden i søen (mængden af ressourcen) ikke ville ændre sig over tid (det er antaget at der ikke fordamper vand fra lige denne sø). Hvis du bruger mindre end 100% vil vandstanden stige (ressourcemængden stiger) - og du ville samlet set opspare vand (få flere ressourcer over tid). Hvis du brugte mere end 100%, ville vandstanden i søen falde, og på et tidspunkt i fremtiden, ville der ikke være mere vand i søen (du har brugt flere ressourcer om året, end der dannes). Det samme er det med en bankkonto. Hvis du sætter mere ind en d du bruger, har du overskud og din formue vokser, hvis du bruger mere, får du underskud og på et tidspunkt lukker banken din konto og du har ikke flere penge.

Ligenu, forbruger mennesket ressourcer end Jorden er i stand til at producere på et år (f.eks. olie, gas og kul). Det betyder, at en gang i den måske ikke alt for fjerne fremtid, har vi ikke noget at lave energi af... Vi vil derfor pludselig ikke kunne køre i biler (ingen benzin), eller opvarme vores huse (ingen olie eller kul) osv. Det er derfor det er vigtigt med omstilling til bedre energikilder, som ikke er afhængige af forekomster af bestemte ressourcer (olie, gas eller kul f.eks). Det kunne være vindkraft der kun er afhængig af at det blæser, eller solenergi. Disse energityper, dræner ikke ressourcer fra Jorden.

Problemet i forhold til Jorden er, at mange at de ressourcer vi bruger, er mange år om at blive lavet. Nyplantede træer kan f.eks. godt være 10-50 år om at være klar til skovning. Kul kan være mange hundrede af tusinder år til millioner af år om at blive dannet, og olie er mange millioner år om at blive dannet. Så når vi bruger flere af disse ressourcer hvert år, end der bliver dannet på et år, så dræner vi disse ressourcer, til der til sidst ikke er flere tilbage (før om mange millioner år, hvor nye lagre af olie og kul er blevet opbygget f.eks.)

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Svar #2
29. november 2018 af TheGirl123

Ej hvor godt skrevet! Mega tusind tak til dig!!!


Skriv et svar til: HJÆLP! FYSIK OG BIOLOGI

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.