Matematik

Isolering af x

01. december 2018 af Magnusdahll - Niveau: B-niveau

Så jeg fik til opgave at isolere x i ligningen 3+4x=ax+5 og jeg ved ikke om metoden jeg brugte er rigtig eller ej men altså...

Jeg startede med at trække ax og 3 fra på begge sider af lighedstegnet.

-3 -ax +3 +4x = ax +5 -ax -3 <=>

- ax +4x = 5 -3

Dernæst sættede jeg så x udenfor en parentes fordi på venstre side af lighedstegnet har begge led et x. Her kan jeg så benytte mig af reglen:

    ab+ac = a(b+c)

Dvs.

    -ax +4x = x(-a +4)

Da jeg så har sat x udenfor parenteset, så skal jeg så dividere begge sider af lighedstegnet med (-a +4) 

så det bliver til:

x(-a+4) / (-a +4) = 2 / (-a +4) <=>

x * 1 = 2/-a + 2 ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. december 2018 af mathon

                             \small \begin{array}{lrcll} &3+4x&=&ax+5&\textup{der subtraheres ax}\\\\ &3+4x-ax&=&5&\textup{der subtraheres 3}\\\\ &4x-ax&=&2&\textup{x s\ae ttes uden for parentes}\\\\ &(4-a)x&=&2&\textup{der divideres med (4-a) for a}\neq 4\\\\ &x&=&\frac{2}{4-a} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. december 2018 af ringstedLC

Rigtig metode indtil sidste linje.

\begin{align*} \frac{x(-a+4)}{-a+4} &= \frac{2}{-a+4} \neq\frac{2}{-a+2}\neq\frac{2}{-a}+2 \end{align*}

Parentesen kunne også være:

\begin{align*} \frac{x(4-a)}{4-a} &= \frac{2}{4-a} \end{align*}


Svar #3
01. december 2018 af Magnusdahll

Ah okay! Jeg vidste at jeg var på rette spor. Men jeg var ret usikker med den sidste linjen.  Men ellers Tak for hjælpen :D!


Skriv et svar til: Isolering af x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.