Fysik

Beregning af murstenes størrelse, hvor man kun har fået vægten oplyst

24. december 2018 af Minniei (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvis jeg stabler en masse mursten på hinanden, og den øverste vejer 1 kg, så virker flg. krafter på den næstøverstemursten: tyngdekraften, tyngdekraften fra den øverste mursten, samt normalkraften. Her må normalkraften så være lig tyngdekraften, da stakken self står stille. Kan det passe eller har jeg misforstået krafter?

Hvordan beregner man murstenenes størrelse?


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. december 2018 af ringstedLC

Normalkraften på den næstøverste sten er summen af tyngdekrafterne på de to øverste sten.

Volume:

\begin{align*} \rho &= 1200{-}1800\;kg/m^3\;,\; kilde:Teknologisk\;Institut,\;www.mur{-}tag.dk \\ \rho &= 1500\;kg/m^3 = 1.5\;g/cm^3 \\ V &= \frac{m}{\rho} = \frac{1\cdot 10^3}{1.5}\;\left ( \frac{g}{\frac{g}{cm^3}} = \frac{g\cdot cm^3}{g}=cm^3 \right )\approx 666\;cm^3 \end{align*}Dimensioner:

\begin{align*} Normalformat:&\left ( l\times b\times h \right ) = 228\times108\times 54\;mm \\ kilde:&\;Teknologisk\;Institut,\;www.mur{-}tag.dk \\ V_{sten} &= 666\;cm^3 \\ V_{helsten} &= (228\cdot 10^{-1})\cdot (108\cdot 10^{-1})\cdot (54\cdot 10^{-1})\; \left ( cm\cdot cm\cdot cm \right ) \approx 1330 \;cm^3 \\ \frac{V_{sten}}{V_{helsten}} &= \frac{666}{1330}\; \left ( \frac{cm^3}{cm^3} \right ) \approx \frac{1}{2} \\ sten_{format}:&\left(0.5\cdot (228-spild)\right)\times 108\times 54 = ca.\;108\times 108\times 54 \\ &\;en\;"halvsten" \\ eller\;sten_{format}:&\;228\times \left(0.5\cdot (108-spild)\right)\times 54 = 108\times ca.\;54\times 54 \\ &\;en\;saakaldt\;"mesterpetring" \end{align*}


Svar #2
25. december 2018 af Minniei (Slettet)

Hvad menes der med dimensioner


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. december 2018 af ringstedLC

Dimensioner: Her målene på stenen.


Skriv et svar til: Beregning af murstenes størrelse, hvor man kun har fået vægten oplyst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.