Matematik

Funktioner

21. januar 2019 af sean1103 - Niveau: B-niveau

Jeg skal lave en opgave om linær funktioner, men har svært ved et håber nogle kan hjælpe 

Opgave 1 En lineær funktion f (x ) = a · x + b opfylder at f (−2) = 10 og f (3) = −10.

a) Bestem en forskrift for f .

b) Bestem skæringspunktet mellem grafen for f og andenaksen. (Husk at et punkt har to koordinater!)

c) Hvor meget vokser funktionsværdien, når x vokser med 1?

Opgave 2 Grafen for en potensfunktion g (x ) = b · x a går gennem punkterne (2, 6) og (6, 2).

a) Bestem a og b , og opskriv forskriften for g .

b) Bestem g (3).

c) Løs ligningen g (x ) = 24.

Opgave 3 I en model for antallet af gærceller i et reagensglas antages det at g (t ) = 100 · 1,12t , hvor g (t ) angiver antallet af gærceller i reagensglasset til tidspunktet t målt i timer efter starttidspunktet.

a) Forklar hvad konstanterne 100 og 1,12 fortæller om udviklingen af antallet af gærceller i reagensglasset.

b) Hvor mange celler er der efter 3 timer?

c) Hvor lang tid går der før at antallet af gærceller er fordoblet?

d) Hvor lang tid går der før at der er 400 celler i reagensglasset?

Opgave 4 Tabellen viser sammenhængen mellem en geddes længde og vægt.

Længde (målt i cm) 56, 61, 71, 81, 96, Vægt (målt i kg) 1,5 2,0 3,1 4,6 7,7

I en model antages det at gedders vægt (målt i kg) er en funktion V (x ) af typen V (x ) = b · x a , hvor x er geddens længde målt i cm.

a) Benyt tabellens data til at bestemme en forskrift for V .

b) Benyt modellen til at bestemme vægten af en 100 cm lang gedde.

c) Hvor mange procent vokser en geddes vægt, hvis dens længde øges med 20%?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. januar 2019 af janhaa

a)Opgave 1 En lineær funktion f (x ) = a · x + b,

punkter:

f (−2) = 10 og f (3) = −10.

f(-2)=-2a + b = 10

f(3) = 3a + b = -10

dvs: a + 2b = 0

a = -2b:

-6b+b= -10

-5b = -10

b = 2

a=-4

f(x) = -4x + 2


Svar #2
21. januar 2019 af sean1103

Janhaa tak for svar

Brugbart svar (1)

Svar #3
21. januar 2019 af janhaa

2.a)

2^a*b=6, 6^a*b = 2

a= -1

b = 12

thus

g(x) = 12/x


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. januar 2019 af janhaa

2.

b), c)

g(3)=4

g(x)=12/x = 24

2x = 1

x=1/2


Svar #5
21. januar 2019 af sean1103

#3

2.a)

2^a*b=6, 6^a*b = 2

a= -1

b = 12

thus

g(x) = 12/x

Tak for svaret, men hvordan har du regnet der frem til svaret


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.