Matematik

Hjælp til ligninger

23. januar 2019 af jlj95 - Niveau: B-niveau

Jeg sidder lidt fast ved de her tre opgaver. Er der en der vil se om den første er korrekt, og hjælpe mig frem med de to andre:

1) 3x-2(1+x)=4x-2 = 3x-2x=4x = x=4x = x/x=4x/x = x=0

2) (2x-3)/x2+1=0

3) (1/2)x+2(4-x)=2x

Tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Du skal bruge "<=>" mellem ligninger.

3x - 2(1+x) = 4x - 2  <=>

3x - 2 - 2x = 4x - 2  <=>

-3x = 0 <=>

x = 0


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. januar 2019 af mathon

2)
            \small \frac{2x-3}{x^2+1}=0

            \small 2x-3=0

            \small x-\tfrac{3}{2}=0

            \small x=\tfrac{3}{2}

            \small \small x=1\tfrac{1}{2}


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. januar 2019 af mathon

3)
            \small \tfrac{1}{2}x+2(4-x)=2x

            \small \tfrac{1}{2}x+8-2x=2x

            \small -\tfrac{7}{2}x=-8

            \small 7x=16

            \small x=\tfrac{16}{7}

            \small x=2\tfrac{2}{7}


Svar #4
23. januar 2019 af jlj95

#2 mathon jeg forstår ikke helt hvad du gør ved trin 2 og 3. Vil du uddybe det lidt?


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. januar 2019 af OliverHviid

#4 Du kan også se det som:

2x-3=0  ⇔

2x=3 ⇔

x=3/2


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. januar 2019 af Jensotto12

1. 0 er rigtigt

2. 

2*x-3/(x^2+1. = 0

fjerner nævneren, da f(x) /h(x) = 0 --> f(x)

2*x-3 = 0 

leddene samles 

2x = 3 

divider med 2 

x = 1,5

3.

(1⁄2)x+2(4−x) = 2x 
 reducerer
1⁄2x+2(4−x) = 2x 
 ganger ind i parenteserne:
1⁄2x+(2·4−2x) = 2x 
 reducerer 
1⁄2x+(8−2x) = 2x 
ophæver parenteserne:
1⁄2x+8−2x = 2x 
fællesnævner er 2, ganges på alle led
x+16−4x = 4x  

leddene samles 
−3x+16 = 4x 
x til venstre, konstanter til højre 
−7x = −16 
Vi dividerer med −7 på begge sider:
x = 16⁄7 = 2.29 
 


Svar #7
23. januar 2019 af jlj95

Men jeg forstår ikke helt hvorfor i ikke tager nævneren med? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
23. januar 2019 af OliverHviid

Fordi (x²+1)*0=0. Derfor forsvinder nævneren i (2x-3)/(x²+1)


Svar #9
23. januar 2019 af jlj95

Nu spørger jeg sikkert lidt dumt. Men det er nyt for mig. Er det så "nulreglen" som jeg lige har lært om? Ift. det med nævneren :)

Brugbart svar (1)

Svar #10
23. januar 2019 af OliverHviid

Du har følgende ligning, hvor x ønskes isoleret: (2x-3)/(x²+1)=0 Her starter vi med at gange med (x²+1) på begge sider af lighedstegnet, så (x²+1) forsvinder fra nævneren, dvs. (2x-3)*(x²+1)/(x²+1)=0*(x²+1)

Her ser man så, at (x²+1)/(x²+1) går ud, men også, at 0*(x²+1)=0. Derfor har man tilbage 2x-3=0, hvorfor x=3/2


Svar #11
23. januar 2019 af jlj95

#10 Tak, jeg er liiige ved at være med tror jeg. Men hvordan er det du når dertil, at du ved du vil flytte (x2+1) til den anden side, og ikke 2x-3? 


Brugbart svar (1)

Svar #12
23. januar 2019 af OliverHviid

Fordi man har f(x)/g(x)=0 ⇒ f(x)=0, som Jensotto12 også skriver i #6.


Brugbart svar (1)

Svar #13
23. januar 2019 af ringstedLC

#9 Nu spørger jeg sikkert lidt dumt. Men det er nyt for mig. Er det så "nulreglen" som jeg lige har lært om? Ift. det med nævneren :)

Det er det faktisk: Nulreglen siger, at når a · b = 0, så er a = 0 ellerb = 0.

1: Skal læses som et logisk eller, det vil sige, at både a og b kan være 0.

\begin{align*} a\cdot b &= 0\Downarrow \\ a=0&\vee b=0 \end{align*}

2) Husk at:

\begin{align*} (2x-3)/x^2+1 &= \frac{2x-3}{x^2}+1 \\ (2x-3)/\left(x^2+1\right) &= \frac{2x-3}{x^2+1} \\ \frac{2x-3}{x^2+1} &= 0= \left ( 2x-3 \right )\cdot \frac{1}{x^2+1}\Downarrow \\ 2x-3=0&\vee \frac{1}{x^2+1}=0\;,\;forkastes,\;da:x^2+1>0\Downarrow \\ 2x-3&=0 \end{align*}

"b" faktoren kan altså ikke være 0 og derfor gøres som i #2 og #8.


Svar #14
23. januar 2019 af jlj95

Så er jeg med så langt! Mange tak for hjælpen alle sammen.

Skriv et svar til: Hjælp til ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.