Matematik

Adam er i gang med at bygge en figur med mange rækker.

24. januar 2019 af mariay24 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Adam er i gang med at bygge en figur med mange rækker.

Han er lige blevet færdig med række nr. n. Hvor mange tændstikker skal han bruge for at udbygge figuren så den består af n + 1 rækker?


Svar #1
24. januar 2019 af mariay24 (Slettet)

Nogen der kan hjælpe mig med ar forstå ? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Under hver kasse er der en lodret tændstik og ud fra dem en tændstik til hver side.


Svar #3
24. januar 2019 af mariay24 (Slettet)

Men hvordan skal jeg skrive det som ligning 


Svar #4
24. januar 2019 af mariay24 (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Det er ikke en ligning, men et udtryk.

I den n'te række er der n kasser. Der er 3 tændstikker under hver af dem. Det giver 3*n tændstikker. Hvor mange tændstikker der der derudover?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. januar 2019 af Soeffi

#0.

Vedhæftet fil:1876726.png

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. januar 2019 af Soeffi

#6. Du skal nok gå ud fra reglen for trekantstal.

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. januar 2019 af Soeffi

#7.

Du kan se på det som byggesten, der hver indeholder 6 tændstikker. Du skal herfra trække et overlap mellem byggestenene.

I følge reglen for trekantstal, så vil n rækker af byggesten med 6 tændstikker i hver i alt indeholde: (6/2)·n·(n+1) = 3·n·(n+1) tændstikker

Af tegningen ses at for hver række er der 3·(n-1) overlap af tændstikker. Dette summerer med trekantstal-reglen op til (3/2)·(n-1)·n tændstikker.

Denne sum trækkes fra ovenstående og man får, at antal tændstikker i en figur med n rækker =  3·n·(n+1) - (3/2)·(n-1)·n = (3/2)·n·(n+3).

Vedhæftet fil:Untitled.png

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Læs lige opgaven igen:

Hvor mange tændstikker skal han bruge for at udbygge figuren så den består af n + 1 rækker?

Det er ikke det samlede antal tændstikker, der skal findes.

Det nemmeste er at konstatere, at der er n kasser i n'te række. Under hver af dem er der en lodret tændstik og to vandrette. Det giver tre tændstikker under hver kasse, altså 3n tændstikker. Derudover er der tre tændstikker i hver ende, altså ialt 3n+6 tændstikker.


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. januar 2019 af AMelev

Du kan også prøve at finde mønstret i opbygning af kasserne på et trin ud fra det forrige trin ved at benytte nedenstående skema. Det fører tll samme resultat som metoden angivet i #5.

Vedhæftet fil:Billede.jpg

Svar #11
28. januar 2019 af mariay24 (Slettet)

tusind tak for hjælpen 


Skriv et svar til: Adam er i gang med at bygge en figur med mange rækker.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.