Matematik

Hjælp til eksponentiel funktion

25. januar 2019 af math875k (Slettet) - Niveau: B-niveau


I en bakteriekultur er der til begyndelsestidspunktet 806 bakterier i populationen, mens antallet af bakterier fordobles på 4 timer. Bestem en forskrift for funktionen P(t)P(t), der angiver antallet af bakterier som funktionen af tiden tt (målt i timer).
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. januar 2019 af oppenede

Lad t være tiden i timer.

Efter   0 timer, dvs. ved t=0,   er P(t) = 806 = 806·20
Efter   4 timer, dvs. ved t=4,   er P(t) = 806·2 = 806·21
Efter   8 timer, dvs. ved t=8,   er P(t) = 806·2·2 = 806·22
Efter 12 timer, dvs. ved t=12, er P(t) = 806·2·2·2 = 806·23

Dvs. P(t) = 806·2t/4


Svar #2
25. januar 2019 af math875k (Slettet)

Tusinde tak - Kan du hjælpe med endnu en?

En bakteriekultur har en fordoblingstid på 6 timer. Hvor mange procent stiger antallet af bakterier med i timen


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2019 af AMelev

Alternativt: f(t) = b·at. Startværdi b = f(0) og  Fordoblingstid T2 = 4.

Benyt formlen for fordoblingskonstant til at bestemme a.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. januar 2019 af AMelev

#2 Se #3 og benyt a = 1 + r.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

#2

f(t) = b * 2t/6

Den kan man så omskrive:

f(t) = b * 2t/6  <=>

f(t) = b * (21/6)t  <=>

f(t) = b * 1,1225t

Den vokser altså med 12,25% i timen.


Skriv et svar til: Hjælp til eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.