Matematik

Eksponentiel udvikling

26. januar 2019 af Tib3riass - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg har et mindre problem med vedhæftede opgave.

f(x) = b · ax

Mener at b at er begyndelsesværdien, og at a er fremskrivningsfaktoren. Er det korrekt?

Men hvordan finder jeg frem til fremskrivningsfaktoren i denne opgave, for at afgøre, hvilken af de 3 linjer som er den rigtige? 

Gætter på det er A, men hvordan kan jeg bevise det?

Tænker at det er denne formel, jeg skal bruge:

a = x- x1 √ y2 / y1

Og hvordan finder jeg frem til de punkter?

Håber virkelig, at der nogen som kan hjælpe. Da jeg læser E-Learning, og sidder ikke i en klasse.

M.v.h.

Peter

Vedhæftet fil: funktion.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2019 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. januar 2019 af mathon

                                     \small \small f(5)=2\cdot 1.2^5=4.98\approx \mathbf{{\color{Red} 5}}


Svar #3
26. januar 2019 af Tib3riass

Det forstår jeg absolut intet af?

Har det noget at gøre med fordoblingskonstanten?

Skriver også at jeg læser e-learning, så kunne godt håbe på en forklaring dertil.


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. januar 2019 af ringstedLC

Alle graferne går igennem (0,b) = (0,2). C er aftagende ⇒ a < 1. Tilbage har du A og B som begge er stigende ⇒ a > 1. Punktet (5,5) ligger nææsten på A, så det indsættes i f:

\begin{align*} f(x) &= y=2\cdot 1.2^x \\ f(5) &= y=2\cdot 1.2^5\approx5 \end{align*}

Formlen for a:

\begin{align*} a &= \sqrt[x_2-x_1]{\frac{y_2}{y_1}}\;,\;(x_1,y_1)=(0,b) \\ a &= \sqrt[5-0]{\frac{5}{2}} = \sqrt[5]{2.5} \approx 1.20 \\ \end{align*}

Punktet (6,4) ligger på B.

\begin{align*} a &= \sqrt[6-0]{\frac{4}{2}} = \sqrt[6]{2} \approx 1.12\neq1.20 \end{align*}

Punktet (3,1) ligger på C.

\begin{align*} a &= \sqrt[3-0]{\frac{1}{2}} = \sqrt[3]{0.5} \approx 0.79\neq1.20 \end{align*}


Svar #5
26. januar 2019 af Tib3riass

Hej Ringsted

Nu kan jeg se det, havde åbenbart lidt problemer med de punkter.

Tak for hjælpen, den er værdsat!


Svar #6
26. januar 2019 af Tib3riass

Lige et sidste spørgsmål.

Hvis jeg så satte linje B ind i formlen: y = b · ax

Ville den så hedde:                                         f(6) = y = 2 · 1.24

eller                                                                f(6) = y = 2 · 1.26

Ved at det er x værdien, vi benytter?

Hvilken er korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. januar 2019 af mathon

Grafen B:
                      gennem (0,2) og (6,4)

                      \small a=\left ( \frac{y_2}{y_1} \right )^{\frac{1}{x_2-x_1}}             

                      \small a=\left ( \frac{4}{2} \right )^{\frac{1}{6-0}}

                      \small a=2^{\frac{1}{6}}=1.1225

                      \small f(x)=2\cdot 1.1225^x                              


Skriv et svar til: Eksponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.