Matematik

Deskriptiv statistik - Fraktiler (en: percentiles)

09. februar 2019 af anonym000 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Opgaveteksten er vedhæftet som et .png.

Min metode:

1. Sorter, fra laveste til største:

103

121

110

122

113

125

114

126

115

130

116

130

120

136

Indeks for x = 126 bliver så i = 12. Så x[i=12] = 126.

For at beregne p-fraktilen så gør jeg bare sådan: 

p = i/n = 12/15 = 0.80

Dvs. 80 % af SBP ligger på 126 (enhed?) eller derunder. 

Alt efter hvordan man definerer betydning af fraktiler etc... så kan svaret afvige meget...

Vedhæftet fil: sp2.28.png

Svar #1
09. februar 2019 af anonym000

Her er bogens løsning.

- - -

...............

Vedhæftet fil:1.png

Svar #2
09. februar 2019 af anonym000

Her er bogens løsning.

- - -

...............

Vedhæftet fil:2.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2019 af AMelev

For det første har dette ikke noget med fraktiler at gøre - det handler om kumuleret hyppighed/frekvens.

103,110,113,114,115,116,120,121, 121, 122,125,126,130,130,136 (Det ene 121 manglede i din liste i #0).
Her løber du så ind i den første tvetydighed (jf din tidligere tråd) betyder kummuleret ≤ eller <. 
Du har talt op, at der er 12 målinger ≤ 126, men i bogens udredning fremgår, at den operer med <. 
Når det er tilfældet, ville jeg også lægge 0.5 til - for at tage brodden lidt af tvetydigheden - mens jeg ville undlade det ved ≤.


Svar #4
10. februar 2019 af anonym000

Okay, det kan jeg godt se nu.

Hvis man bruger '<' i definitionen så kan jeg stadig ikke se nogen grund til at man lægger 0,5 i tælleren. Der er jo ikke nogen tvetydighed længere. Så vil jeg bare regne 11/15 = 0,733...

Så vil jeg bare konkludere at 73,4 % af de 15 voksne har et SBP under 126. 

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. februar 2019 af AMelev

Hvis man var dig (i går), så var det ≤ (altså 12). I min optik er det så ganske rimeligt at "dele i porten" og sige 11½.
Men du har ret i, at det er fint at holde sig til 11, hvis der tydeligt er gjort opmærksom på, hvilken af de to definitioner af kumuleret frekvens, men benytter. Desværre sker det yderst sjældent i praksis - jeg har faktisk aldrig oplevet det. 


Svar #6
11. februar 2019 af anonym000

Hvis der i definitionen indgår '≤' så kan man jo bare sige p = i/n = 12/15 = 0,8.

Dvs. at 80 % er de 15 personer har et blodtryk på 126 (enhed??) eller derunder.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. februar 2019 af AMelev

Ja! Og din konklusion i #4 er også helt klar. 
Problemet opstår, hvis man kun oplyser, at F(126) = 80% eller 73.4%.
Og værre bliver det ved angivelse af fraktiler.


Skriv et svar til: Deskriptiv statistik - Fraktiler (en: percentiles)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.