Matematik

hvordan bestemmer jeg kvartilsættet og gennemsnit?

19. februar 2019 af Kagemandelskerkage (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej =)

Opgaven er indsat, har brug for hjælp til de to første spørgsmål

Skal lave det inde på inspire, håber nogen ser det her og kan hjælpe, mange tak. ^^

Vedhæftet fil: math.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #1
19. februar 2019 af PeterValberg

a) gennemsnittet er det samlede antal badedage divideret med antal år

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #2
19. februar 2019 af PeterValberg

b) for at finde kvartilsættet skal du ordne observationerne efter størrelse:

8, 11, 11, 12, 13, 14, 14, 14, 14, 15, 16, 20, 21

Medianen er den midterste observation i det ordnede observationssæt (14)
Nedre kvartil er den midterste af observationerne før medianen (eller gennemsnittet af de to midterste)
altså:  (11+12)/2 = 11,5
Øvre kvartil er den midterste af observationerne efter medianen (eller gennemsnittet af de to midterste)
altså:  (15+16)/2 = 15,5

Kvartilsættet er således: (11,5 ; 14 ; 15,5)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #3
19. februar 2019 af AMelev

I TI-Nspire

Da du skal tegne et trappediagram, skal du bruge de kumulerede hyppigheder, så du kan lige så godt fra start lave hyppighedsfordelingen:
Lav en liste over badedagene L_obs:={14, 20 , ....}
Datasættets størrelse n:=dim(L_obs)
Sortér listen i stigende rækkefølge: SortA(L_obs)
Lav en ny liste over de forskellige observationer L_x:={8,11,12, ....}
Lav en liste over hyppighederne L_h:={1,2,1,...}

a) & b)
Vælg Beregninger > Statistik > Statistiske beregninger > Statistik med én variabel > Antal lister: 1 >
x1-Liste: L_x og Frekvensliste: L_h
Her får du et output med bla. gennemsnit (\overline{x}), min, max, nedre kvartil (Q1), median og øvre kvartil (Q3)

c) 
Lav en liste over kumulerede hyppigheder L_kh:=cumsum(L_h)
I TI-Nspire er der ikke et indbygget værktøj til trappediagram, men du kan plotte (L_x,L_kh) og med
Geometri > Punkter og linjer > Linjestykke indsætte de lodrette og vandrette stykker til trappen.

d) Vælg værktøjet Diagrammer og statistik
Klik nederst og vælg L_x
Højrelik til venstre > Tilføj Y-variabel med værdiliste > L_h
Højreklik i diagrammet og vælg Boxplot.

e) Der er 13 år, så flere end halvdelen er 6. Tæl op i den sorterede liste l_obs, hvor mange observationer der er over 15, og konkludér.

NB! Hvis du ikke skulle lave trappediagrammet, kunne du klare problemerne uden hyppighederne
a) Gennemsnit: Mean(l_obs) eller sum(l_x)/n
a) & b)
Beregninger > Statistik > Statistiske beregninger > Statistik med én variabel > Antal lister: 1 > x1Liste: L_obs
d) Lav en liste L_y:={1,1,1, ....} (eller lettere L_y:=seq(1,i,1,n))
Følg proceduren i d) ovenfor med L_obs og L_y.

 


Svar #4
20. februar 2019 af Kagemandelskerkage (Slettet)

Mange tak for hjælpen! =D


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. februar 2019 af AMelev

Opdater lige din profil. 9. klasse harmonerer ikke rigtigt med B-niveau.


Skriv et svar til: hvordan bestemmer jeg kvartilsættet og gennemsnit?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.