Kemi

Fremstilling af HCl

04. marts 2019 af al1232 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Skal fremstille 1,0 L 5,0 M saltsyre (n2) ud fra 36 w/w% saltsyre (n1)

Så vidt jeg er informeret, skal først opskrive molforhold, hvilket må være  \frac{n_{1}}{n_{2}}=\frac{1}{1}.

Men så i ligningen n=\frac{c*V*\rho }{M}, skal N så omskrives til 1/1 eller? Og hvordan regner man så videre, isolere M?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2019 af janhaa

density HCl: 1,2 g/ml=d

anta m = 100 g => 36 % => m2 = 36 g

d = m/V => 1,2 = 36/V

V = 30 ml => [HCl] = 12 M


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. marts 2019 af mathon

Densiteten af 36% w/w HCl er 1,183 kg/L.

1 L 5.0 M HCl indeholder 5 mol HCl.

Molariteten af 36% w/w HCl er:
                                                        \small c=p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{\varrho }{M}=36\cdot 10^{-2}\cdot \frac{1183\; \tfrac{g}{L}}{36.46\; \tfrac{g}{mol}}=11.68\; M

Volumenbehov af 36% w/w HCl for at fremstille 1,0 L 5,0 M saltsyre:

                                                      \small V_{36\%}\cdot \left ( 11.68\; \tfrac{mol}{L} \right )=5.0\; mol

                                                       \small V_{36\%}=\frac{5.0\; mol}{11.68\; \tfrac{mol}{L}}=0.428\; L=428\; mL

Konklusion:
                      Til fremstilling af 1 L 5.0 M HCl behøves 428 mL 36% w/w HCl fortyndet til 1 L.


Skriv et svar til: Fremstilling af HCl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.