Fysik

Frit fald: har jeg regnet rigtigt?

14. marts 2019 af frederasmussen - Niveau: B-niveau

Jeg er meget i tvivl om følgende opgave... Jeg føler ikke de tal, jeg har fået, virker realistiske. Håber nogen kan hjælpe, på forhånd tak.

Opgavebeskrivelse:

Vi regner med, at fra en højde på 100 km, falder et brudstykke fra MIR lodret ned mod Stillehavet. Tyngdeaccelerationen regnes konstant lig med 9,7 m/s2 under faldet. Vi regner endvidere med at brudstykket ikke havde nogen lodret fart inden faldet.

1) Hvor lang tid ville nedturen tage, hvis der ikke var luftmodstand?

Her anvender jeg formlen: t = √(2*s)/g 

og får: t = √(2*100000 m)/9,7 m/s^2 = 20618,6 s (det virker som alt for lang tid?)

2) Bestem med hvilken fart brudstykket vil ramme havoverfalden, hvis der ikke var luftmodstand

Her bruger jeg formlen v = g * t

og får: v = 9,7 m/s^2 * 20618,6 s = 200000 m/s = 720 km/t (det virker meget meget overdrevet)

Er jeg helt gal på den???


Svar #1
14. marts 2019 af frederasmussen

Skal jeg heller bruge noget med at den potentielle energi er lige med den kinetiske?


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. marts 2019 af mathon

1)

           \small t=\sqrt{\frac{2\cdot 10^5\; m}{9.7\; \tfrac{m}{s^2}}}=143.6\; s=2 \textup{ min } 23.6 \textup{ sek}

2)
           \small v=g\cdot t

           \small v=\left (9.7\; \tfrac{m}{s^2} \right )\cdot (143.6\; s)=1392.92\; \tfrac{m}{s}=5.014{,}5\; \tfrac{km}{h}


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2019 af NørdenVestForKBH (Slettet)

1) 

s = 1/2 * g * t=> 100000 m = 1/2 * 9.7 m/s2 * t2 => t = \sqrt{\frac{100000m}{\frac{1}{2}*9.7 m/s^2}}= 143,6 s = 2,4 min

2)

v = g * t => v = 9.7 m/s2 * 143,6 s = 1392,84 m/s = 5014,22 km/t


Svar #4
14. marts 2019 af frederasmussen

Søger også hjælp til d)


Svar #5
14. marts 2019 af frederasmussen

hvordan kan der være mere kinetiske energi ved nedslaget end potentiel energi i starten?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. marts 2019 af mathon

korresponderende    https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1886187

          \small \small E_{pot}=m\cdot g\cdot h=(55\; kg)\cdot \left ( 9.7\; \tfrac{m}{s^2} \right )\cdot \left ( 10^5\; m \right )=53.35\; MJ

          \small E_{kin}=\tfrac{1}{2}\cdot m\cdot v^2=\tfrac{1}{2}\cdot \left ( 55\; kg \right )\cdot \left (1392.92\; \tfrac{m}{s} \right )^2=53.36\; MJ


Skriv et svar til: Frit fald: har jeg regnet rigtigt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.