Kemi

Uorganisk kemi

24. marts 2019 af Line19010 - Niveau: Universitet/Videregående
Nogle der kan hjælpe med følgende opgaver?

Opgave 3. Imidazol (C3H4N2), Im, er en svag, monovalent base. Den korresponderende syre, imidazo-liumionen, ImH+, er en svag syre med syrestyrkekonstanten Ks = 10–6,99M ved 25 ?C, svarende til ligevægtskonstanten for reaktionen: ImH+? H+ + Im

3a) Beregn pH i en 0,250 M opløsning af imidazoliumchlorid, [ImH]Cl

. 3b) Beregn pH i en 0,250 M opløsning af imidazol, Im ). Kv = 10?14,00M2

. 3c) Beregn pH i en opløsning med sammensætningen: 0,250 M Im, 0,250 M [ImH]Cl

. 3d) Man ønsker at fremstille en imidazolium/imidazol-pufferopløsning med pH = 7,40. Dette gøres ved at opløse fast imidazol i 500,0 ml 0,100 M HCl, idet denne mængde syre reagerer fuldstændigt med en tilsvarende mængde imidazol: Im + H+? ImH+Beregn massen af fast imidazol, Im, som skal tilsættes for at opnå en pufferopløsning (uændret rum-fang) med den ønskede pH-værdi
Molær masse/g·mol?1: Imidazol (Im): 68,08.

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2019 af janhaa

a) pH=0,5(pK_a-\log(0,25)) \\ \\b) pOH=0,5(pK_b-\log(0,25))

c) pH=pK_a


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. marts 2019 af mathon

d)

\small n(Im)\textup{ til dannelse af Imidazolium }=\left ( 0.500\; L \right )\cdot \left ( 0.100\; \tfrac{mol}{L} \right )=0.05\; mol

Pufferligningen giver:

                                    \small n_b=0.1409\; mol

                                     \small 7.40=6.95+\log\left ( \frac{n_b}{0.05\; mol} \right )

                                     \small n_b=\left (10^{7.40-6.95}\cdot \right ) 0.05\; mol

                                     \small n_b=0.1409\; mol\qquad\textup{som er basen i overskud}

Massen af fast imidazol, Im, der skal tilsættes for at opnå en pufferopløsning (uændret rum-fang) med
pH-værdien 7.40
er:
              \small m(Im)=\left (\left (0.05+0.1409 \right )\; mol \right )\cdot \left ( 68.08\; g\cdot mol^{-1} \right )=13.00\; g                                    


Skriv et svar til: Uorganisk kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.