Kemi
Varme, arbejde, enthalpi og energi.
Hej! Hvordan beregner jeg varme, arbejde, enthalpi og energi i spørgsmålet her: https://imgur.com/a/hnOcp5b
Jeg forstår ikke rigtig spørgsmålet, og er ikke helt sikker på, om de forskellige ting skal beregnes ift. a og b?
Tak på forhånd!
Svar #1
16. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)
Vands fordampningsvarme ved 1 bar er L = 40,7 kJ/mol.
Volumen af 1 mol vand ved 100 oC og 1 bar:
pV = nRT <=>
V = nRT/p
V = 1 mol * 8,314472 J/(K*mol) * 373,15 K / 1*105 Pa = 0,031025 m3
Lad os sætte volumenet af 1 mol flydende vand til 0.
a)
Tilført varme:
q = n * L
q = 1 mol * 40,7 kJ/mol = 40,7 kJ
Tilført arbejde:
w = -∫ p dV
Da trykket p er konstant, har vi
w = -p * ΔV
w = -1*105 Pa * (0,031025 m3 - 0 m3) = -3,1 kJ
Tilvækst i indre energi:
1. Hovedsætning
ΔU = q + w
ΔU = 40,7 kJ - 3,1 kJ = 37,6 kJ
Tilvækst i enthalpi:
For en isobar proces er ΔU = ΔH, så
ΔH = 37,6 kJ
b)
Formlen vi brugte før q = n * L, kan vi ikke bruge her da vi ikke ved hvilken værdi af L vi skal bruge, da processen ikke forløber ved et bestemt konstant tryk som før. Lad os lige vente lidt med at finde q.
Da trykket på stemplet er 0, bliver arbejdet
w = p * ΔV = 0 kJ
Da U og H er tilstandsfunktioner, og da starttilstanden og sluttilstanden er de samme som før, må ΔU og ΔH også være de samme som før
ΔU = 37,6 kJ
ΔH = 37,6 kJ
Nu kan vi finde q ud fra 1. Hovedsætning:
ΔU = q + w <=>
q = ΔU - w
q = 37,6 kJ - 0 kJ = 37,6 kJ
Svar #2
16. april 2019 af sansas
Tusind tak for dit fyldstgørende svar. Det sætter jeg pris på.
Jeg tillader mig at vedhæfte de her to spørgsmål, som jeg håber, at du kan hjælpe mig med:
Jeg har intet facit til de her spørgsmål, og derfor kan jeg ikke rigtig se, hvordan man løser dem...
Tak på forhånd!
Svar #3
17. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)
Reaktionsenthalpien beregnes som summen af enthalpierne på produktsiden minus summen af enthalpierne på reaktantsiden:
ΔrH = ΣνH(produkter) - ΣνH(reaktanter)
Så må vi lige finde værdierne i en tabel:
Ho298 (C6H12O6(s)) = -1268 kJ/mol
Ho298 (O2(g)) = 0 kJ/mol
Ho298 (CO2(g)) = -393,51 kJ/mol
Ho298 (H2O(l)) = -285,83 kJ/mol
Så vi har
ΔrHo298 = 6 * (-393,51 kJ/mol) + 6 * (-285,83 kJ/mol) - ( -1268 kJ/mol + 6 * 0 kJ/mol ) = -2808 kJ/mol
Svar #4
17. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)
Den anden opgave:
Man skal vist bare beregne forskellen i enthalpi mellem cis- og trans-versionen.
Vi kan betragte det som processen cis-2-buten → trans-2-buten og så beregne reaktionsenthalpien:
ΔrHo298 = -11,1 kJ/mol - (-7,0 kJ/mol) = -4,1 kJ/mol
Så trans-versionen har altså en enthalpi der ligger 4,1 kJ/mol under enthalpien for cis-versionen.
Svar #5
19. april 2019 af sansas
Tusind tak for hjælpen...
Jeg har de her opgaver også: https://imgur.com/a/5Nkufjk
Det første spørgsmål forstår jeg slet ikke, og ved det andet har jeg selv forsøgt med delopgave b som det eneste, så jeg mangler desværre resten også. Ved (b) tænker jeg, at man skal jeg beregne Gibbs fri energi, men jeg skal kende ΔH og ΔS. ΔH er 180,7 kJ kom jeg frem til, men hvad med ΔS? Hvordan kommer man frem til det?
Tak på forhånd !!!
Svar #6
19. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)
Opgave 1
a)
nA mol af én gas bliver blandet med nB mol af en anden gas. Temperaturen og trykket er konstant, så rumfanget må blive større.
Vi kan følge tippet om at beregne entropiændringen for hver af de to gasser og så lægge dem sammen.
Gas A:
Der er nA mol ved pA = 1 bar til at starte med, og efter blandingen udgør gas A molbrøken xA, og dets partialtryk er pA = xA * ptotal.
Du har sikkert i din bog at
ΔS = ∫ dQrev / T (generelt)
ΔS = Qrev/T (ved konstant T)
Har du også et sted en formel der siger, at for en isoterm proces med en ideal gas gælder
Qrev = nRTln(V2/V1)
? Ellers må vi lige udlede den til dig.
Dette giver
ΔSA = nART ln(V2/V1) / T <=>
ΔSA = nARln(V2/V1)
V2 er blandingens volumen, som kan findes af idealgasligningen til at være
V2 = ntotalRT/ptotal
V1 er gas A's startvolumen som kan findes som
V1 = nART/pA
Dette giver
ΔSA = nAR ln(ntotalRT/ptotal / (nART/pA))
Da pA = 1 bar = ptotal, får vi
ΔSA = nARln(ntotal/nA)
Da nA/ntotal = xA, fås
ΔSA = nARln(1/xA) <=>
ΔSA = -nARln(xA)
På samme måde kan vi for gas B finde
ΔSB = -nBRln(xB)
Lægges disse sammen, fås
ΔSmix = -nARln(xA) - nBRln(xB)
Vi kan finde entropiændringen på molbasis ved at dividere med ntotal:
ΔSmix,m = -(nA/ntotal)Rln(xA) - (nB/ntotal)Rln(xB) <=>
ΔSmix,m = -xARln(xA) - xBRln(xB)
Svar #7
20. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)
b)
Da xA og xB er mindre end 1, så får man noget negativt når man tager logaritmen af dem. Vi kan så se på udtrykket at ΔS bliver positiv. Dette harmonerer vel fint med at det er en irreversibel proces der er foregået.
Svar #8
20. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)
c)
ΔG = ΔH - TΔS (ved konstant T)
Vi har at
H = U + pV
Da U for en ideal gas kun afhænger at temperaturen, så har vi at U er konstant ved konstant temperatur. p er konstant. V er også konstant da både p, R, T og ntotal i idealgasligningen er konstante. Dette giver at ΔH = 0. Så vi har
ΔG = - TΔS
(Du kan indsætte udtrykket for ΔS fra før.)
Da ΔS var positiv, bliver ΔG negativ og passer med en spontan reaktion.
Svar #9
20. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)
Opgave 2:
a)
(Man gætter på at det nok er noget med at beregne ΔG og så se om reaktionen kan forløbe frivilligt.)
3 H2(g) + 6 C(s,grafit) → C6H6(g)
ΔH0298,m = 82,9 kJ/mol - (3*0 kJ/mol + 6*0 kJ/mol) = 82,9 kJ/mol
ΔSo298,m = 229,5 J/(K*mol) - (3 * 130,6 J/(K*mol) + 6 * 5,7 J/(K*mol)) = -196,5 J/(K*mol)
ΔGo298,m = 82,9 kJ/mol - 298K * (-196,5 * 10-3 kJ/(K*mol)) = 141,5 kJ/mol
Da ΔG > 0 kan processen ikke forløbe frivilligt. Vi vil derfor ikke købe katalysatoren.
b)
ΔH0298,m = 2 * 33,1 kJ/mol - (2 * 90,3 kJ/mol + 0 kJ/mol) = -114,4 kJ/mol
ΔSo298,m = 2* 239,9 J/(K*mol) - (2 * 210,7 J/(K*mol) + 205,0 J/(K*mol)) = -146,6 J/(K*mol)
ΔGo298,m = -114,4 kJ/mol - 298K * (-146,6 * 10-3 kJ/(K*mol)) = -70,7 kJ/mol
Da ΔG < 0 forløber reaktionen spontant ved den givne temperatur og tryk.
c)
12 CH4(g) + 4 NH3(g) + 13 O2(g) → 4 CH2CHNH2COOH(s) + 18 H2O(l)
Jeg har ikke lige en tabel der indeholder alanin, men proceduren er den samme som i de to foregående opgaver.
ΔH0298,m = 4 * XXXX kJ/mol + 18*(-285,8 kJ/mol) - (12*(-74,9 kJ/mol) + 4*(-45,9 kJ/mol) + 13*0kJ/mol) = ... kJ/mol
ΔSo298,m = 4* XXXX J/(K*mol) +18*69,9J/(K*mol) - (12*186,1 J/(K*mol) + 4*192,6J/(K*mol) + 13*205J/(K*mol)) = ... J/(K*mol)
ΔGo298,m = ... kJ/mol - 298K * ... * 10-3 kJ/(K*mol) = ... kJ/mol
Svar #10
20. april 2019 af sansas
Kan seriøst ikke takke dig nok for den kæmpe hjælp.
Jeg vil gerne spørge til delspørgsmål c i opgave 1, om udtrykket for ΔS fra før, er:
ΔSmix,m = -xARln(xA) - xBRln(xB)
?
Svar #12
20. april 2019 af sansas
ΔH0298,m = 4 * (-562,7kJ/mol) + 18*(-285,8 kJ/mol) - (12*(-74,9 kJ/mol) + 4*(-45,9 kJ/mol) + 13*0kJ/mol) = -6312,8 kJ/mol
ΔSo298,m = 4* 129,20 J/(K*mol) +18*69,9J/(K*mol) - (12*186,1 J/(K*mol) + 4*192,6J/(K*mol) + 13*205J/(K*mol)) = -4103,3 J/(K*mol)
ΔGo298,m = -6312,8 kJ/mol - 298K * -4103,3 J/(K*mol)*10-3 kJ/(K*mol) = -5090,02 kJ/mol
Jeg slog dem om i min bog, og fik fgl. resultater. Dog kunne ikke få alle værdierne til at passe med dem du fik. Jeg ved ikke, om jeg har kigget forkert. Men ser resultaterne rigtige ud? Igen her er ΔG < 0, og derfor forløber reaktionen spontant. Ikke?
Svar #13
20. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)
Jeg får vist ΔS til at give -3983,6.
ΔG = -6312,8 kJ/mol - 298K*(-3,9836 kJ/mol) = -5153 kJ/mol
Da ΔG er negativ, forløber reaktionen spontant.
Jeg har lige checket tabelværdierne igen, og jeg tror vist jeg har aflæst dem rigtigt nok. Husk at når du slår værdierne op at det skal være for stoffet i den rigtige fase, (g), (s) eller (l). For værdierne er nemlig lidt forskellige.
Svar #14
21. april 2019 af sansas
Jeg sidder nu med de her spørgsmål, hvor jeg har løst a-c, men mangler d-e, hvor jeg også har vedhæftet facit. Jeg forstår virkelig ikke deres fremgangsmåde, og hvordan de kommer frem til løsningen. Håber, at du kan tage et kig:
Tak på forhånd!
Svar #15
21. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)
a)
Det er jo en ligevægtsreaktion der kan forløbe begge veje, så ΔG = 0. Dvs.
0 = ΔH - TΔS <=>
ΔS = ΔH/T
ΔS = 25,04*103 J/mol / 348,15 K = 71,92 J/(K*mol)
Ændringen i entropi er positiv hvilket vil sige at entropien i den flydende fase er større end i den faste fase. Dette stemmer fint med at entropi kan betragtes som mål for hvor meget "uorden" der er i systemet. Der er mere uorden når molekylerne bevæger sig frit rundt i en væske ned når de er ligger fast i et fast stof.
b)
Vi har fået oplyst ΔH for reaktionen (s)→(l) samt for reaktionen (l)→(g), og vi skal nu finde ΔH for reaktionen (s)→(g).
ΔH er bare enthalpien i sluttilstanden minus enthalpien i starttilstanden, dvs. at ΔH ikke afhænger af hvilken måde stoffet kommer fra start- til sluttilstanden på. Vi har altså at
ΔH(s)→(g) = ΔH(s)→(l) + ΔH(l)→(g)
ΔH(s)→(g) = 25,04 kJ/mol + 80,3 kJ/mol = 105,3 kJ/mol
c)
Ved en proces hvor trykket er konstant, er ΔH lig med den tilførte varme. Så her bruger du
ΔH = Cp,s * ΔT
ΔH = 208,08 J/(K*mol) * (50-25)K = 5,2 kJ/mol
d)
Det er samme opgave som før, men nu skal vi tage højde for at Cp,s varierer under opvarmningen. Vi bruger så formlen
ΔH = ∫ Cp,s dT
Så indsætter de formeludtrykket for Cp,s og udfører integrationen fra starttemperaturen til sluttemperaturen.
e)
Definitionen på entropiændringen er
ΔS = ∫ dQrev/T
Hvis man så har en reversibel proces hvor man opvarmer ved konstant tryk, så gælder dQrev = Cp*dT. Dette giver
ΔS = ∫ Cp/T dT
og så indsætter de udtrykket for Cp og udfører integrationen fra start- til sluttemperaturen.
Svar #16
22. april 2019 af sansas
Yes det lykkedes mht. ovenstående opgaver. Tak!
Ved du hvordan man beregner ligvægtsdamptrykket her: https://imgur.com/a/lzJ2yD1 ? I delopgave b.
Jeg prøver at følge deres facit, men jeg får slet ikke samme resultat. Hvordan bergnes det?
Svar #17
22. april 2019 af sansas
Beklager. Jeg glemte at vedhæfte delopgave d: https://imgur.com/a/LqWOFgm
Hvordan kan det være, at de ikke føler den formel som de selv har angivet i opgavebeskrivelsen, men skriver noget andet i facit. Det er virkelig forvirrende, og jeg kan selvfølgelig ikke få det til at passe. De skriver 0,05 T2+10,4T. Men sådan er forskellen ikke formuleret.
Svar #18
22. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)
b)
De bruger en formel der siger
ΔGom = -RTln(Ka)
Ka er ligevægtskonstanten hvor man indsætter stoffernes aktivitet. For reaktionen
nikotinsyre(s) ⇔ nikotinsyre(g)
har vi
Ka = anikotinsyre(g) / anikotinsyre(s)
Aktiviteten af faste stoffer sættes til 1. Aktiviteten af en gas sættes til p/po, hvor po er standardtrykket 1 bar. Så Ka bliver
Ka = pnikotinsyre(g) / po
og så indsætter de ellers dette i formlen fra før og isolerer pnikotinsyre(g).
Svar #19
22. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)
d)
De integrerer udtrykket 0,10T + 10,4.
∫T1T2 0,10T + 10,4 dT = [ ½*0,10*T2 + 10,4T ]T1T2
Så skriver de det som
[0,05T2]T1T2 + [10,4T]T1T2
