Fysik

Elektrisk energi

03. juni 2019 af mi28 - Niveau: B-niveau

hej er der nogen der kan forklare mig om transport af elektrisk energi og fordele ved at bruge høj spændingsforskel i forbindelse med transport af elektrisk energi. PFT. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2019 af peter lind

Det er nu først og fremmest lav strøm man ønsker, da tabet i elektisk energi er R*I2 hvor R er modstanden af tråden


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. juni 2019 af mathon

For en ideel tranformer
gælder:
                           \small \begin{array}{lllllllll} \textup{tranformerligningen:}&U_s\cdot I_s=U_p\cdot I_p\\\\ \textup{endvidere:}&\frac{U_s}{U_p}=\frac{N_s}{N_p}=\frac{I_p}{I_s}\\ \textup{hvoraf:}\\&I_s=\left ( \frac{N_p}{N_s} \right )\cdot I_p\\ \textup{samt:}\\&{I_s}^2=\left ( \frac{N_p}{N_s} \right )^2\cdot {I_p}^2\\\\\\\\ \textup{efekttab uden T.}&{P_{tab}}^{uden}=R\cdot {I_p}^2\\\\ \textup{efekttab med T.}&{P_{tab}}^{med}=R\cdot {I_s}^2=R\cdot \left ( \frac{N_p}{N_s} \right )^2\cdot {I_p}^2 \\\\ \textup{effekttabsforhold:}&\eta =\frac{{P_{tab}}^{med}}{{P_{tab}}^{uden}}=\left ( \frac{N_p}{N_s} \right )^2 \end{array}

Er der f.eks. 20 gange flere vindinger i sekundærsiden
er effektforholdet i forsyningsledningerne:

                                                                  \small \small \begin{array}{lllllllll} \eta =\left ( \frac{1}{20} \right )^2=0.0025=0.25\% \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2019 af ringstedLC

Når elektrisk effekt skal transporteres fra kraftværket og ud til forbrugerne er det selvsagt ønskeligt at tabet i kablerne minimeres. Tabseffekt:

\begin{align*} P_{tab} &= U\cdot I\;,\;U=\text{ sp\ae ndingsfaldet over kablerne} \\ P_{tab} &= I^2\cdot R\;,\;U=R\cdot I \end{align*}

Tabseffekten er altså afhængig af modstanden og ikke mindst strømstyrken (i 2. potens). Modstanden er bestemt af materialet og dets dimensioner (længden som er fast og tværsnitsarealet som er "dyrt" og tungt). Men strømstyrken kan sænkes ved at øge spændingen, så effekten bibeholdes.

Derfor transporteres effekt over større afstande i de helt store højspændingsmaster (400 kV) ud til transformatorstationer i nærheden af forbrugerne, hvor spændingen så reduceres (og stømstyrken øges), så vi kan få 230 V i stikkontakten. Årsagen til at masterne er så store, er ikke strømstyrken, men at luften mellem lederne isolerer for den store spændingsforskel. Det ville kræve en enorm mængde isolation, hvis denne spændingsforskel skulle ledes i et kabel. Heri ligger så også svaret på, hvorfor spændingen skal nedtransformeres før den sendes ud i det mere fintmaskede net til forbrugerne.

Da enhver form for leder i praksis har en modstand

Et typisk elforsyningssystem er opbygget så


Skriv et svar til: Elektrisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.