Fysik

Tre fase vekselstrøm - effektivspænding

09. juni 2019 af Fridaaaas (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem den effektive værdi for spændingsfaldet, på baggrund af jeres målinger og sammenhold med en teoretisk værdi hvor der gælder U_e_f_f=U_M_A_X/sqrt(2)

Hvordan beregner jeg den effektive værdi af spændingsfaldet uden at bruge formlen. Jeg kender de tre fasers spændingsfald og tid.

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2019 af ringstedLC

Det kommer an på, hvad der er målt og hvordan. Fortæl noget mere.


Svar #2
09. juni 2019 af Fridaaaas (Slettet)

Som sagt kender jeg tid og spændingsfaldet på de tre faser. Data er vedhæftet 

Vedhæftet fil:3-fase.xlsx

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2019 af ringstedLC

Få Excel til at finde maks. og min. på hver af de tre kurver og sæt ind:

\begin{align*} U_{eff} &= \frac{U_{maks{-}min}}{2\sqrt{2}} \end{align*}

Tag gennemsnittet og sammenhold det med den teoretiske værdi. Årsagen til denne "omvej" er, at de tre faser har forskellige værdier, måske fordi de er helt ubelastede eller belastede forskelligt.

Du skriver, at "spolen" har 400 omdrejninger. Det passer ikke med perioden af graferne:

\begin{align*} t_{gr\o n}=\frac{0.05}{3.5}\approx 0.014\text{ s} &= \frac{1}{f} \Leftrightarrow f\approx 70 \text{ omdr./s}=4200 \text{ omdr./min}\\ \end{align*}

Vedhæftet fil:__0.png

Brugbart svar (1)

Svar #4
10. juni 2019 af Eksperimentalfysikeren

#3 Denne løsning gør brug af den formel, der ikke må bruges.

Beregn i stedet i regnearket U2 da øjeblikseffekten er U2/R. Find gennemsnittet for alle tidspunkterne og uddrag kvadratroden.


Skriv et svar til: Tre fase vekselstrøm - effektivspænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.