Fysik

Vand i kog - varmeenergi

28. august 2019 af sauceboss (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg sidder med denne opgave og føler mig en anelse lost. Opgavebeskrivelsen lyder:

Noget vand (1.20 L) skal bringes i kog. Suppen er i en aluminiumsgryde, som tom vejer 520g. Vandet skal bringes i kog ved hjælp af den mindste kogeplade på et elkomfur. I brochuren for komfuret står, at denne kogeplade forbruger effekten 2 kW. Pladen er af jern, og vejer 0.8 kg.

Kogeplade og gryde har før opvarmningen temperaturen 19 grader, mens vandet har temperaturen 12 grader. Varmetilførslen afbrydes, når vandet netop har nået temperaturen 100 grader. Det antages, at hele kogpladenn til sluttidspunktet er 250 grader.

a) Beregn den forbrugte elektriske energi, når kogepladen er tændt i 5 minutter. Angiv i kJ.

b) Beregn, hvor meget varmeenergi (målt i kJ) kogepladen modtager.

c) Beregn, hvor meget varmeenergi (målt i kJ) gryden modtager.

d) Beregn, hvor meget varmeenergi (målt i kJ) vandet modtager.

Mit svar til opgave a) 2*(1/12) = 0.166667 kwh,

0.166667*3.6  0.600001 mJ dermed 600 kJ.

Mit svar til opgave b) 0.452*0.8*231 = 83.5296 kJ

Herefter forstår jeg det ikke helt. Vandet skal modtage langt flere kJ end kogepladen. 

Alt slags input er værdsat! :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2019 af mathon

                 \small \small \begin{array}{lllr} b)&E=\left ( 0.8\; kg \right )\cdot \left ( 0.45\; \frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( 81\; C \right )&=&29.160\; kJ\\\\ c)&E=\left ( 0.520\; kg \right )\cdot \left ( 0.90\; \frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( 81\; C \right )&=&37.908\; kJ\\\\ d)&E=\left ( 1.20\; kg \right )\cdot \left ( 4.186\; \frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( 81\; C \right )&=&406.879\; kJ \end{array}


Svar #2
28. august 2019 af sauceboss (Slettet)

Tak for dit svar mathon. I opgavebeskrivelsen står der dog, at det antages at hele kogepladen ved sluttidspunktet er 250 grader.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2019 af mathon

               \small \small \small \begin{array}{lllr} b)&E=\left ( 0.8\; kg \right )\cdot \left ( 0.45\; \frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( 231\; C \right )&=&83.160\; kJ\\\\ c)&E=\left ( 0.520\; kg \right )\cdot \left ( 0.90\; \frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( 81\; C \right )&=&37.908\; kJ\\\\ d)&E=\left ( 1.20\; kg \right )\cdot \left ( 4.186\; \frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( 81\; C \right )&=&406.879\; kJ \end{array}


Skriv et svar til: Vand i kog - varmeenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.