Kemi

Stofmængdekoncentrationer!!!!! Formel og aktuel koncentration!!!

04. september 2019 af GadertX - Niveau: C-niveau

Angiv den formelle og den aktuelle koncentration af Cl- efter følgende operationer:

a)                   50 g NaCl opløses i 500ml vand

b)                   100ml af en 2M opløsning af CaCl2 inddampes til et volumen på 25ml

c)                   500g HCl(g) opløses i vand og slutvolumenet er 450ml

d)                   100 ml af en 0,1M opløsning af NaCl tilsættes 1,5g AgNO3.


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. september 2019 af mathon

\small \begin{array}{lllll} a)&n_{NaCl}=\frac{m}{M}=\frac{50\; g}{58.44\; \frac{g}{mol}}=0.86\; mol\\\\ &c_{NaCl}=\frac{n}{V}=\frac{0.86\; mol}{0.5\; L}=1.72\; M\\\\&\left [Cl^- \right ]=1.72\; M\\\\\\\\ b)&n_{CaCl_2}=V\cdot c=\left (100\; mL \right )\cdot \left ( 2\; \frac{mol}{1000\; mL} \right )=0.2\; mol\\\\ &m_{CaCl_2}=n\cdot M=(0.2\; mol)\cdot \left ( 110.98\; \frac{g}{mol} \right )=22.20\; g\\\\ &\textup{opl\o selighed i vand ved 20}\degree\textup{ er }\frac{74.5\; g}{100\; mL}=\frac{18.63\; g}{25\; mL}\qquad \textup{opl\o singen er derfor m\ae ttet}\\\\ &\left [ CaCl_2 \right ]=\frac{\frac{m}{M}}{V}=\frac{\frac{18.63\; g}{110.98\; \frac{g}{mol}}}{0.025\; L}=6.7\; M\\\\&\left [ Cl^- \right ]=2\cdot \left ( 6.7\; M \right )=13.4\; M \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. september 2019 af mathon

\small \begin{array}{llll} c)&\textup{opl\o selighed af HCl}_{g}\textup{ i vand ved 20}\degree\textup{ er: }\frac{720\; g}{1000\; mL}=\frac{72\; g}{100\; mL}=\frac{4.5\cdot 72\; g}{450\; mL}=324\; \frac{g}{450\; mL}\\\\ &c_{HCl}=\frac{\frac{324\; g}{36.46\; \frac{g}{mol}}}{0.450\; L}=4.0\; M\\\\ &\left [ Cl^- \right ]=4.0\; M \end{array}


Svar #3
04. september 2019 af GadertX

Tusind tak Mathon. Fik også samme facit, så jeg er glad for at du bekræftede mig i at jeg havde gjorde det rigtigt. Kan du også klare opgave d?

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2019 af Moderatoren

#3

Skriv dit svar på opgave d, så kan andre hurtigt se, om du har gjort det rigtigt.


Svar #5
05. september 2019 af GadertX

#4

#3

Skriv dit svar på opgave d, så kan andre hurtigt se, om du har gjort det rigtigt.


Okay, først og fremmest indleder jeg med at skrive reaktionsskemaet med stofformler:

AgNO3 – NaCl = AgCl + NaNO3

For at finde opløsningens formelle koncentration, skal jeg hertil bruge formlen ” C=n/v”. Før den førnævnte formel kan tages i brug, skal jeg finde n via ”n=m/M”: 1.5 gram / 169,87 g/mol = 0,00883 mol, herefter indsættes værdien i den indledende formel: 0,00883 mol /0,1 ml = 0,0883 mol pr. liter. Den aktuelle stofmængdekoncentration er i dette tilfælde lig med den formelle stofmængdekoncentration, da alle koefficienter i reaktionsskemaet er ettaller.


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. september 2019 af mathon

\small \small \begin{array}{llll} d)&n_{NaCl}=\left (0.100\; L \right )\cdot \left (0.1\; \frac{mol}{L} \right )&=&0.01000\; mol\\\\ &n_{AgNO_3}=\frac{1.5\; g}{169.87\; \frac{g}{mol}}&=&0.00883\; mol\\\\ &{n_{Cl^-}}_{blanding}=(0.01000-0.00883)\; mol&=&0.00117\; mol\\\\ &\left [ Cl^- \right ]=\frac{0.00117\; mol}{0.100\; L}&=&0.0117\; M \end{array}


Svar #7
05. september 2019 af GadertX

.


Svar #8
05. september 2019 af GadertX

#2

\small \begin{array}{llll} c)&\textup{opl\o selighed af HCl}_{g}\textup{ i vand ved 20}\degree\textup{ er: }\frac{720\; g}{1000\; mL}=\frac{72\; g}{100\; mL}=\frac{4.5\cdot 72\; g}{450\; mL}=324\; \frac{g}{450\; mL}\\\\ &c_{HCl}=\frac{\frac{324\; g}{36.46\; \frac{g}{mol}}}{0.450\; L}=4.0\; M\\\\ &\left [ Cl^- \right ]=4.0\; M \end{array}

Hej Mathon, 324 divideret med 36,4 = 8,9 mol. Og for at finde c (den formelle koncentration), har du igen divideret med volumen: 8,9 / 0,45, hvilket giver 19,7 som resultat, og ikke 4 mol som du har skrevet. Er du sikker på at du har regnet rigtigt? Elller er det mig der tager fejl? Jeg har forstået dine mellemregninger, men kan ikke komme til det samme facit.


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. september 2019 af mathon

\small \small \begin{array}{llll} c)&\textup{opl\o selighed af HCl}_{g}\textup{ i vand ved 20}\degree\textup{ er: }\frac{720\; g}{1000\; mL}=\frac{72\; g}{100\; mL}=\frac{4.5\cdot 72\; g}{450\; mL}=324\; \frac{g}{450\; mL}\\\\ &c_{HCl}=\frac{\frac{324\; g}{36.46\; \frac{g}{mol}}}{0.450\; L}=19.7\; M\\\\ &\left [ Cl^- \right ]=19.7\; M\qquad\textup{fejll\ae sning blandt mange tal SORRY!} \end{array}


Skriv et svar til: Stofmængdekoncentrationer!!!!! Formel og aktuel koncentration!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.