Matematik

X og y ligning

04. september 2019 af Eca - Niveau: 7. klasse
Spørgsmål 30 og 31 se vedhæftet

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2019 af mathon

Du fik hjælp til #30 i
                                    https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1907547#1907550
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. september 2019 af mathon


Svar #3
04. september 2019 af Eca

Men vi forstår det stadig ikke

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. september 2019 af mathon

SORRY - det var samme opgavenumre, men ikke de samme opgaver!


Svar #5
04. september 2019 af Eca

Nej lige præcis:)

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. september 2019 af mathon

\begin{array}{llll} \textup{i }\#30\textup{ afl\ae ses}&\textup{koordinaterne} \\\\ \textup{i }\#31\textup{ afl\ae ses}&\textup{linjens h\ae ldningstal: }a&\textup{find et sikkert punkt. G\aa \ } \mathrm{\acute{e}}\textup{n enhed ud til h\o jre. Hvor meget stiger y-v\ae rden med?}\\\\ &b\textup{ er lig med}& \textup{y-v\ae rden i sk\ae ringspunktet med y-aksen}\\\\ &y=ax+b \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. september 2019 af AMelev

BilledetOpg. 30 Gå ud til x = -2, derfra op til linjen og aflæs den tilsvarende y-værdi på 2.aksen. 
Gå op til y = 4, derfra ud til linjen og aflæs den tilsvarende x-værdi på 1.aksen.

Opg. 31
Når man kender to punkter (x1,y1) og (x2,y2) på linjen, kan man beregne a og b ved disse formler
a=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}\: \textup{og}\: b=y_1-a\cdot x_1
Har I haft disse i umdervisningen? Hvis ikke, må du aflæse som angivet i #6.

Det er ligegyldigt, hvilke 2 af de 3 kendte punkter fra tabellen, du benytter, så du vælger bare de to, du bedst kan lide. Dit resultat skal være det samme som ved aflæsning.


Svar #8
04. september 2019 af Eca

Okay nu er vi lidt mere forvirret, for der er 2 forskellige svar til spørgsmål 31?

Opg 30. Er vi så enige at det er x — -2 — 0 — 2. Y—0—2—4

Brugbart svar (0)

Svar #9
04. september 2019 af AMelev

#3 Men vi forstår det stadig ikke

Er det hvordan eller hvorfor mht. aflæsning, I ikke forstår?

I ved, at ligningen for en (ikke lodret) ret linje er y = a·x + b. Det betyder, at linjen består af netop de punkter (x,y), som "passer" i ligningen - hverken flere eller færre.

Aflæsning af b:
Hvis x = 0 indsættes i ligningen, får I y = a·0 + b = b.
Det betyder altså, at punktet (0,b) ligger på linjen, så b er 2.koordinaten til linjens skæringspunkt med 2.aksen (x = 0).
Populært sagt: "b er afskæring på y-aksen"

Aflæsning af a: 
Hvis man fra et punkt (x,yx) går 1 til højre, kommer man til punktet (x+1,yx).
Hvis man defra går op til linjen, kommer man til punktet (x+1,yx+1)
yx = a·x + b og yx+1 = a·(x + 1) + b, da punkterne skal passe i linjens ligning
Ved at gange ind i parentesen fås yx+1 = a·x + a + b = yx + a.
Når x-værdien vokser med 1, så vokser y-værdien altså med a, eller sagt på en anden måde:
"y-tilvæksten er a, når x-tilvæksten er 1".

NB! Hvis a er negativ, fx a = -2, skal man altså gå -2 op, dvs. i praksis går man 2 ned, når man går 1 til højre. 

Vedhæftet fil:Billede3.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #10
04. september 2019 af AMelev

#8 Okay nu er vi lidt mere forvirret, for der er 2 forskellige svar til spørgsmål 31?

Opg 30. Er vi så enige at det er x — -2 — 0 — 2. Y—0—2—4

Enig i 30.

Men der er ikke to forskellige svar i opgave 31. Der er to forskellige metoder til at komme frem til svaret. Hvilken I benytter, er jeres valg, med mindre I har fået at vide, at I skal benytte en bestemt metode, eller I kun kender den ene..


Svar #11
04. september 2019 af Eca

Så det vil sige at opg 31 er Y= -2x+2 ?

Brugbart svar (0)

Svar #12
04. september 2019 af AMelev

#11 Så det vil sige at opg 31 er Y= -2x+2 ?

Nej. Det er rigtigt, at b = 2, men hvis du fra punktet (0,2) går 1 til højre, skal du ikke gå 2 ned for at ramme linjen, vel. Hvad skal du?


Svar #13
04. september 2019 af Eca

?? okay y = 1x+2 ????

Brugbart svar (0)

Svar #14
05. september 2019 af AMelev

Nemlig.


Skriv et svar til: X og y ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.