Matematik

fra tekst til ligning

15. september 2019 af shain - Niveau: 10. klasse
Katja skal bage en kage med mel og vanilje.
Mel koster 4,5 kr. pr. kg.
Vanilje koster 140 kr. pr. kg.
Man kan købe 1 kg. mel-vanilje-blanding til 16 kr.

Hvor meget mel og vanilje er der i blandingen?

hej hvordan laver jeg denne tekst om til en ligning?

skal jeg kalde x for mel og y for vanilje?

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2019 af peter lind

x og y skal være vægten af mel og vanille


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. september 2019 af ringstedLC

Med to ubekendte skal du lave to ligninger for at komme i mål:

\begin{align*} \text{Mel i }g &: x\;,\;\text{vanilje i }g: y \\ Pris_{\,blanding} &= Pris_{\,mel}+Pris_{\,van.} \\ 16 &= \tfrac{4.5}{1000}x+\tfrac{140}{1000}y\Updownarrow \\ 16\cdot 1000 &= 4.5{\color{Red} x}+140y \\ V\ae gt_{\,blanding} &= V\ae gt_{\,mel}+V\ae gt_{\,van.} \\ 1000 &= x+y\Updownarrow \\ {\color{Red} x} &= 1000-y \end{align*}


Svar #3
15. september 2019 af shain

Tak for det. Synes altid de her opgaver har været sværere.

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2019 af ringstedLC

Du mener måske svære, og ikke sværere.

Du har en ide (x og y for mel og vanilje), "støvsug" teksten for sammenhænge og prøv så et eller andet. Lav en passende kontrol af dit resultat.

Og husk så: En ubekendt → en ligning. To ubekendte  → to ligninger. Man kan ikke løse en ligning med to ubekendte.


Svar #5
15. september 2019 af shain

Tak for hjælpen

Skriv et svar til: fra tekst til ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.