Kemi

saltsyre og eddikesyre

20. september 2019 af hellokitty3 - Niveau: Universitet/Videregående

Beregn hvor meget saltsyre (0,1 M) der skal tilsættes til 10 mL 0,05 M eddikesyreacetatbuffer for at pH falder en enhed. Eddikesyre pKa=4.75


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2019 af mathon

\small \small \small \small \small \small \begin{array}{lllll} &pH&=&\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_a -\log(c_s)\right )\\\\ &pH&=&\frac{1}{2}\cdot \left ( 4.75 -\log(0.05)\right )=3.026\\\\ \textup{og}&3.026&=&pK_a+\log\left ( \frac{\alpha }{1-\alpha } \right )\qquad 0<\alpha <1\qquad\textup{ ioniseringsgrad}\\\\ &\alpha &=&0.01853\\\\ \textup{pH-fald med 1 i puffer:}&2.026&=&4.75+\log\left ( \frac{0.0005\cdot 0.01853-x}{0.0005\cdot (1-0.01853)+x} \right )\qquad x>0\\\\ &x&=&0.000083228\; mol\textup{ saltsyre}\\ \textup{hvoraf:} \\&V_{HCl}&=&\frac{n}{C}=\frac{0.000083228\; mol}{0.1\; \frac{mol}{L}}=0.00083228\; L=0.832\; mL \end{array}


Skriv et svar til: saltsyre og eddikesyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.