Kemi

Atomer og valenselektroner - hvorfor skal skallerne ikke fyldes op?

17. oktober 2019 af Alrighty - Niveau: C-niveau

Hvorfor har nogle atomer ikke et maks antal elektroner fyldt op i en skal, før der bliver fyldt op i en ny skal? Burde det ikke følge rækkefølgen for maks antal valenselektroner - 2-8-18-32 osv? Hvorfor kan jern fx være 2-8-14-2 istedet for 2-8-16?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2019 af gerthansen

Den nemmeste måde at forklare det på er ved at kigge på orbitaler, og så se at den ene konfiguration har et lavere energi niveau end den anden, men ved ikke helt om det er pensum på C niveau.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. oktober 2019 af Eksperimentalfysikeren

Skalmodellen er ikke særligt præcis.

En mere detailleret beskrivelse opdeler skallerne yderligere i noget, der svarer til elektronbanernes form. Jo længere man kommer ud i skallerne, des flere baneformer er mulige. Forskellene i baner bevirker, at nogle af atomerne i en ydre skal i perioder er indenfor skallen indenfor. Det giver forskel i energierne for banerne. Det gælder også, når der er en elektron, der har forladt atomet. I det tilfælde er alle elektronerne påvirkede af, at der magler en elektron, så energierne af elektronerne ændrer sig. Det kan bevirke, at energien for en bestemt bane i en indre skal bliver større end energien i en anden baneform i den ydre skal.

Du kan forestille dig banerne som en cirkel og nogle elliptiske baner. Så kan du se, at en elektron i en ellipsebane kan komme indenfor en indre cirkelbane og udenfor en ydre cirkelbane.

I kvantemekanikken får man bedre beskrivelsesmuligheder.


Skriv et svar til: Atomer og valenselektroner - hvorfor skal skallerne ikke fyldes op?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.