Fysik

Fysik opgaver (optisk gitter, varmestråling og røntgenstråling)

10. november 2019 af Matematik10 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej venner

Jeg har lavet et par opgaver, og ville derfor hører om i havde mulighed for at se, om jeg har regnet rigtigt. 

Opgave 1.

Vi sender lys med bølgelængden 590 nm gennem et optisk gitter. Afbøjningsvinklen φ1 til 1.orden måles til 18,0 grader.

Bestem gitterkonstanten.

d*sin(θn) = n*λ

 d = n*λ/sin(θn) <=> 1*590•10-9m/sin(18) = 1,90•10-6

Svaret:  1,90•10-6m 

Bestem antallet af ordner, der kan ses

Er det så bare ved at sige

n< d/λ = 3333 nm/590 nm = 5,6 ordener 

Svaret: 5,6 ordener 

Opgave 2:

Jeg har et ander spøgsmål som lyder, Beregn λtop for en varm radiator med temp. 70 C

så skal jeg indsætte det i denne ligningen λtop• T = 2,9•103 m•K og derefter isolere λtop

λtop = 2,9•103 m•K / 343,15 K = 8,5•10-6 m 

Svaret: 8,5•10-6 m 


Opgave 3 

Beregn den spændingsforskel, der skal være over røntgenrøret, når den mindste bølgelængde i spektret skal være 8,3 pm 

Det jeg har gjort er følgende:

8,3•10-12 m = (6,63•10-34 j•s • 3.00*108 m/s)/(U • 1,60•10-19 C)

Så har jeg isoleret spændingsforskelen U

U = (h•c)/(e•λmin) = (6,63•10-34 j•s • 3.00*108 m/s) / (1,60•10-19 C • 8,3•10-12 m) = 1,497•10Volt 

Svaret: 1,497•105  Volt 


Jeg takker på forhånd :) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. november 2019 af peter lind

Opgave 1  du kan kun se ordner med hele tal


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. november 2019 af Eksperimentalfysikeren

I opgave 3 har du for mange betydende cifre i svaret. Bølgelængden er opgivet med 2 cifre, så du skal normalt benytte to betydende cifre i resultatet. Da første ciffer er 1, kan de forsvares at angive 3 cifre, men ikke 4.

Bortset fra enkelte typografiske fejl (f.eks. 103 i stedet for 103 et enkelt sted) er det stillet pænt og overskueligt op. Så pænt, at jeg lige vil nævne, at enheder (her J) skrives med stort bogstav, hvis de er dannet ud fra et personnavn.


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. november 2019 af chyvak

Undlad generelt også at bruge biimplikationer i fysik, særligt ved talindsættelser. Specielt er følgende udsagn d = n*λ/sin(θn) <=> 1*590•10-9m/sin(18) = 1,90•10-6m  logisk forkert. Det er helt i orden at skrive eksempelvis "d.v.s.", "ved talindsættelse fås" eller deslige.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. november 2019 af mathon

\small \begin{array}{llll} \textbf{opgave 1}\\ &\textup{antal ordner}&\left [ \frac{d}{\lambda } \right ]= \left [ \frac{1909.28\; nm}{590 nm} \right ]=3&\textup{hvor }\left [ x \right ]\textup{ betyder helv\ae rdien af x (iPart(x))} \end{array}


Skriv et svar til: Fysik opgaver (optisk gitter, varmestråling og røntgenstråling)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.