Kemi

Reaktionteknik

12. november 2019 af Devooox (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 2

Reaktionen fra opgave 1 har en aktiveringsenergi på 43,6 kJ/mol, og en hastighedskonstant k1 ved 23 grader celcius. Reaktionen opvarmes nu fra 23 grader celcius til 25 grader celcius, hvor den får hastighedskonstanten k2 

a) Hvad er forholdet mellem de to hastighedskonstanter?

b) Stemmer dette forhold overens med 10-gradersreglen?

c) Hvis man gerne vil reaktionen til at gå 20 gange hurtigere, hvor meget skal reaktionen så varmes op, hvis man starter på 23 grader celcius?

Opgave 1 (Mangler ikke hjælp til denne opgave men det er denne reaktion der er tale om i opgave 2) 

I en reaktion reagere A med B og danner Produktet C. Ved fordobling af koncentrationen af A fordobles hastigheden ligeledes. Ved ændring af koncentrationen af B er reaktionshastigheden uændret. 

a) Opskriv hastighedsudtrykket for reaktionen

v=k*[A]*[B]0

b) Hvilken orden har reaktionen?

Reaktionen er en første ordens reaktion 

Det samme forsøg udføres i et andet opløsningsmiddel. Ændringen af koncentrationen af A giver samme hastighedsændring, men når koncentrationen af B fordobles, firdobles hastigheden

c) Opskriv det nye hastighedsudtryk, bestem den samlede orden for reaktionen og hastighedskonstantens enhed.

v=k*[A]1*[B]2 

Reaktionen er en 3. ordens reaktionen og enheden for K er M-2 * s-1


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2019 af Moderatoren

Du har allerede én tråd:

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1921328

Forslag:

Beskriv så præcist som muligt hvad du har problemer med. Gør rede for hvad du ved, og hvad du ikke ved. På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med. Dette illustrerer også, at du har tænkt over opgaven, hvilket ofte giver hurtigere og bedre svar.


Svar #2
12. november 2019 af Devooox (Slettet)

Må man ikke reposte?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2019 af Moderatoren

Jeg tror ikke, at du får meget ud af at oprette samme tråd en gang til.

Derfor:

Beskriv så præcist som muligt hvad du har problemer med. Gør rede for hvad du ved, og hvad du ikke ved. På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med. Dette illustrerer også, at du har tænkt over opgaven, hvilket ofte giver hurtigere og bedre svar.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. november 2019 af Moderatoren

Her er en anden med samme problem. Måske I kan hjælpe hinanden?

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1921400#1921401


Brugbart svar (2)

Svar #5
12. november 2019 af mathon

\small \small \small \begin{array}{lllll} \textbf{Opgave 2}\\\\ &a)&\ln\left ( \frac{k_2}{k_1} \right )=\frac{-E_a}{R}\cdot \left ( \frac{1}{T_2} - \frac{1}{T_1}\right )=\\\\ &&\frac{-43.6\cdot 10^3\; \frac{J}{mol}}{8.314\; \frac{J}{mol\cdot K}}\cdot \left ( \frac{1}{(273+25)\, K}-\frac{1}{(273+23)\, K} \right )=0.1189\\\\ &&\frac{k_2}{k_1}=e^{0.1189}=1.126\\\\\\ &b)&\frac{-43.6\cdot 10^3\; \frac{J}{mol}}{8.314\; \frac{J}{mol\cdot K}}\cdot \left ( \frac{1}{(273+33)\, K}-\frac{1}{(273+23)\, K} \right )=0.57898\\\\ &&\frac{k_2}{k_1}=e^{0.57898}=1.8 \\\\\\ &c)&\frac{\ln(20)}{\frac{-E_a}{R}} =\frac{1}{(273+t)\, K}-\frac{1}{(273+23)\, K}\\\\&&\frac{\ln(20)}{-5244.17\; K}+\frac{1}{296\; K}=\frac{1}{(273+\left \{t \right \})\, K}\\\\ &&\frac{1}{356.236\; K}=\frac{1}{\left (273+\left \{ t \right \} \right )\, K}\\\\ &&273+\left \{ t \right \}=356.236\\\\ &&\left \{ t \right \}=356.236-273=83.2\\\\ &&\textup{20 gange hurtigere kr\ae ver en temperaturstigning}\\ &&\textup{p\aa \ 83.2}\degree\textup{C} \end{array}


Svar #6
14. november 2019 af Devooox (Slettet)

Tusinde tak!


Skriv et svar til: Reaktionteknik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.