Matematik

Vektor (ortogonale)

09. december 2019 af SilkeNimb (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der er givet 2 vektor a = a1: 1, a2: -2t    b = b1: 5t-1,  b2:3

Bestem tallet t, så vektorerne a og b er ortogonale. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2019 af peter lind

to egentlige vektorer er ortogonale hvis deres skalarprodukt er 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. december 2019 af AMelev

Væn dig til at bruge formelsamlingen, så du bliver fortrolig med den, inden det går løs for alvor. Det er vigtigt, at du ved, hvad du kan finde hvor, og lige så vigtig hvad der ikke står deri, og som du så selv skal medbringe i hovedet.

Se side 11 (53) & (50).


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. december 2019 af PeterValberg

Der gælder for to vektorer, at de er ortogonale, hvis prikproduktet er lig med nul

\vec{a}\cdot\vec{b}=0\quad\Leftrightarrow\quad \vec{a}\perp\vec{b}

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. december 2019 af PeterValberg

Du skal løse ligningen:

\binom{1}{-2t}\cdot\binom{5t-1}{3}=0

1\cdot(5t-1)+(-2t)\cdot 3=0

mht. t

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
09. december 2019 af SilkeNimb (Slettet)

AMelev - Hvilken formelsamling referere du til ? 
Peter - Tak, men forstår ikke hvordan jeg skal sætte det ind i en formel ogg hvilken formel 


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. december 2019 af PeterValberg

Der gælder (som nævnt):

\vec{a}\cdot\vec{b}=0\quad\Leftrightarrow\quad \vec{a}\perp\vec{b}

skalarproduktet (prikproduktet) af to vektorer i planen bestemmes som:

\binom{a_1}{a_2}\cdot\binom{b_1}{b_2}=a_1 b_1+a_2 b_2

du skal altså indsætte vektorerne koordinater i:

a_1 b_1+a_2 b_2=0

og løse ligningen med hensyn til t

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
09. december 2019 af SilkeNimb (Slettet)

Kan det passe at t = -1 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. december 2019 af PeterValberg

Ja
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Vektor (ortogonale)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.