Kemi

Hjælp til udregning af pH i en vandig opløsning

15. december 2019 af N0valyfe (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Spørgsmålet lyder som følgende: 

Angiv pH i en vandig opløsning, der indeholder 400 μM dihydrogenphosphat og 10,0 mM hydrogenphosphat.
 

Umiddelbart har jeg naturligvis selv ændret enhederne således at 400µM er 0.4mM og tænkte her at benytte mig af følgende formel: pH = -log(0.4mM/10mM) 

Dog får jeg forkert facit hertil -> facit gives til at være: 8.61 

Tusinde tak! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2019 af ShadH

Problemet opstår ved din formel. Formlen er givet ved:

pH=pK_{a}+log_{10}(\frac{[A^-]}{[HA]})

Din syre er dihydrogenfosfat. Din base er hydrogenfosfat. Hvis jeg antager at i enten har fået opgivet eller må slå pKa op i jeres lærebog fås det at:

pH=7.2+log_{10}(\frac{10 mM}{0.4 mM}) = 8.59

Hvilket er meget tæt på dit facit. Jeg antager at afvigelsen kommer af pKa opslaget (kan variere en smule fra kilde til kilde)


Svar #2
16. december 2019 af N0valyfe (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! Kan du evt fortælle mig hvordan jeg kan vide hvad der er syren og hvad som er basen? Baseres det udelukkende på antallet af H atomer eller hvordan er det helt præcist? 


Skriv et svar til: Hjælp til udregning af pH i en vandig opløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.